Kali ni Ida akan share resepi tomyam lagi. hehe...suka makan tomyam..:) Tapi kali ni tomyam seafood pula yer. Menu tomyam adalah berasal dari negara Thai yang sangat digemari. Lebih-lebih lagi bagi penggemar-penggemar rasa masam dan pedas.
Selalunya tomyam ni menjadi hidangan favorite di restoran-restoran atau pun kedai makan. Tapi lagi bagus kalau kita masak sendiri dan menikmatinya bersama-sama keluarga. Hmmm...apa lagi, jom la tengok resepi tomyam seafood ni...:)
Bahan-bahan:
- 7- 8 ekor udang besar/udang galah
- 4-5 ekor sotong (dipotong bulat)
- 1/4 batang lobak merah (dihiris/potong)
- Segengam bunga kobis (dipotong kecil)
- Sedikit putik jagung (dihiris serong @ dibelah memanjang)
- 1 batang saleri (dihiris serong)
- 2 helai daun limau purut
- 1 inci lengkuas (dititik)
- 5 biji cili padi (diketuk)
- 1/2 biji bawang besar (dihiris)
- 1 biji bawang merah (saiz besar dibelah 4)
- 1 batang serai (dititik @ dihiris serong)
- 1 biji tomato (dibelah 4)
- 3 sudu besar perencah tomyam paste
- 3 biji limau kasturi (diambil jusnya) @ boleh juga guna air asam jawa
- Sedikit sos ikan
- garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
- 1 jug air (+- 1 liter)
Cara-cara:
- Didihkan air secukupnya untuk kuah. Masukkan semua bahan-bahan diatas kecuali udang, jus limau dan garam, gula serta serbuk perasa. Biar mendidih seketika.
- Masukkan udang dan sotong. Tambahkan garam, secukup rasa (maggi) dan gula (jika perlu)
- Akhir sekali masukkan tomato dan jus limau kasturi.
- Biarkan seketika sehingga masak dan angkat.
Siap....Tomyam seafood sedia dihidangkan...=)
Assalamualaikum.... Wah, nmpak begitu menyelerakan....
ReplyDeletewa'alaikumsalam...kan..kan...mmg mnyelerakan..=)
Delete