Followers

Tuesday, April 29, 2014

Simple 1st Giveaway Blog Kisah Kita Hampir Tamat

Hanya tinggal kurang 48 jam sahaja lagi Simple 1st GA yang Ida anjurkan bakal melabuhkan tirainya. Sesiapa yang belum turut serta dan ingin join, masih sempat join kerana tarikh tutup pada 30 April (sebelum 11.59pm).


Alhamdulillah...happy sangat..Peserta yang join sudah melebihi 100 orang. Walaupun ini merupakan GA pertama yang dianjurkan sendiri, namun sokongan dari peserta yang join sudah melebihi dari target Ida...=) . Terima kasih yer. 

Monday, April 28, 2014

Segmen First Annivessary Blog Asha Lya

Jom Support GA ni.
Nak Join Klik Banner.

Segmen dijalankan bermula 25.04.2014 (Jumaat) dan tamat 05.05.2014 (Isnin)
Antara hadiahnya:

Kerongsang felt, Keychain sabah,Top up RM5
Sticker keyboard, shawl,pouch



Cara-cara: Cash Out Account Nuffnang Kali Pertama

Akhirnya dah sampai masanya yang ditunggu-tunggu untuk merasa sendiri bagaimana untuk cash out earning account nuffnang ni. Baru perasan cantik pulak nilai earnings ni.hehe...

Biasa la, semua benda yang kali pertama ni agak teruja sedikit, sebab belum pernah merasainya sebelum ni..hehe.. Sebelum ni Ida tak tahu bagaimana untuk cash out earning account nuffnang ni sebab tak ada pun button cash out. Rupanya button cash out earning ni akan keluar bila earning dah mencapai minimun RM50 ek. huhu...Maklum la, tak reti sangat.

Syukur Alhamdulillah..dapat jugak merasa hasil dari nuffnang ni setelah sekian lama, berbulan-bulan lamanya dari awal berblog lagi.huhu.. Malunya nak cakap, tapi itulah kenyataannya bagi Ida yang masih baru nak belajar selok-belok berblog ni. 

Di sini Ida sempat capture bagaimana cara untuk cash out earning nuffnang tersebut. 

Mini Giveaway by Cik Hawa

Assalamualaikum


Mini Giveaway by Cik Hawa ini di anjurkan oleh Cik Hawa.
Dan disponsor oleh Jaa KechikAHR Online Shop & Mieya Atiera

Beli Buku English Itu Mudah Online

Ida sedang mencari buku untuk belajar bahasa Inggeris untuk dijadikan hadiah buat adik yang masih dibangku sekolah (hadiah birthday).

Sekarang ni senang nak beli buku, online je.hehe..Cepat dan lebih menjimatkan masa. Buku ni dijual online di beli-online-jer.com.



Bila dah buat survey tentang sebuah buku ni (English Itu Mudah), ianya bukan sahaja sesuai untuk adik Ida, malah untuk diri sendiri pun sesuai. Maklum la diri sendiri pun kalau speaking tunggang terbalik jugak..hehe..

Sunday, April 27, 2014

Pakej Bercuti ke Indonesia, Vietnam, Thailand, China, Korea dan Lain-lain

Sekarang husband Ida dah involved secara tidak langsung dengan travel agency. So, kat sini Ida nak announce dan promote sket tentang pakej percutian yang kian mendapat sambutan sekarang ini.

  
  

Memang seronok kalau dapat pergi melancong dan bercuti ni kan. Jauh perjalanan, luas pemandangan! InsyaAllah kalau ada rezeki lepas ni Ida boleh la pergi melancong ke tempat-tempat yang belum pergi pulak..=)

Ok..Sesiapa yang berminat dan bercadang untuk pergi bercuti atau melancong boleh la hubungi husband IdaEn. Kamariza: 013-3062385 (call, sms @ whatsapp) -prefer whatapps.

Mini GA Cash RM350 by Emas Putih #part2

As-Salam

[ Tekan banner di atas kalau nak join ]

Mini GA Cash RM350 by Emas Putih #part2 ini dianjurkan oleh Emas Putih 
dan disponser oleh Syiera , Iskandar Daughter , Saidatul dan Syira Lokman dan Mahamahu :)

Saturday, April 26, 2014

Taman Layang-Layang: Bermain Sambil Belajar

Hari minggu adalah masa yang sesuai untuk bersama-sama keluarga. Tapi hakikatnya hari-hari adalah sesuai untuk bersama keluarga jika ada masa.hehe..Apa orang cakap..."Family 1st", hehe..

Resepi Ikan Cencaru Sumbat (Bakar) Special

Ikan cencaru juga dikenali dengan beberapa nama lain seperti ikan jaket dan ikan kerongan. Ikan Cencaru sedap dan mudah dikendalikan apabila dibakar kerana ianya mempunyai kulit yang keras. 

Selalunya orang buat ikan cencaru sumbat goreng, tapi Ida kurang gemar sedikit sebab apabila digoreng habis bahan sumbat tu terkeluar dan apabila digoreng rasaya kurang menyengat berbanding dibakar.

Ikan cencaru ni memang ngam dibakar, even bakar tawar dicicah dengan air asam pun sedap. Tapi kalau rajin dan nak rasa resepi lain boleh la buat cencaru sumbat bakar ni. 

Thursday, April 24, 2014

Afif Dapat Sunglasses Baru

Tak habis-habis lagi cerita mengenai Afif dan speknya ni. hehe... Mana taknya rasa lawak pulak bila tengok telatahnya bila dapat spek ni. 

"Iyer..pakai la..."

"Ha..kenapa letak atas kepala pulak...?"

Resepi Sotong Goreng Kacang Buncis

Menu sotong yang simple iaitu digoreng dengan kacang buncis. Sedap...!! Kacang buncis memang sesuai digoreng bersama sotong ni sebab warnanya tetap menghijau walaupun sudah dimasak tak macam kacang panjang. 


Bila masak sotong goreng ni, teringat pulak pada zaman kecik-kecik dulu, bila mak masak sotong selalu main "cincin sotong". Sotong tu kan dihiris bulat-bulat, so muat-muat dengan jari, sambil makan sambil buat "cincin sotong".hehe...Malu...;p Korang pernah tak? hehe...

Okey la, jom tengok resepi Sotong Goreng Kacang Buncis ni..

1st Giveaway Sulaman Lace Heaven

http://fuzamusa.blogspot.com/2014/04/sulamanlaceheaven-1stga.html

Semua dijemput untuk sertai GIVEAWAY ini, tapi kenalah ikut syarat-syarat berikut:
  1. Follow blog Fuza, Follow Instagram Sulaman Lace Heaven, dan Follow blog Mia Liana
  2. Buat satu entri bertajuk 1st Giveaway Sulaman Lace Heaven
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri kalian ke dalam ruangan komen INI.
  5. Pemilihan pemenang adalah melalui random.org
  6. Giveaway ini akan TAMAT pada jam 11.30 malam 12 Mei 2014
Sila klik pada banner untuk join. Jom....

Wednesday, April 23, 2014

Teh Pelbagai Perisa Buah Dari Cameron Highlands

Teh sangat popular di Cameron Highlands. Selain dari dapat melihat dan melawat ladang teh, pengungjung juga boleh menikmati sendiri kesegaran teh dari ladang. 

Sumber: Google Image

Rasa nak minum teh dari Cameron la..hehe...Walaupun dah tak ke sana, namun stok teh pelbagai perisa yang dibawa pulang masih ada tersimpan.

Monday, April 21, 2014

Wednesday, April 16, 2014

Resepi Perut Lembut Air Asam

Perut lembu..jarang-jarang sekali boleh dapat ni.hehe...Nak tunggu hari raya baru nak makan perut lembu ni lambat lagi la jawabnya. So, nak cepat beli je kat pasaraya. 


Ida beli kat pasar segar. Sebelum ni perut lembu Ida dah buat kerabu. Kali ni nak masak perut lembu air asam pulak..Haaa...ada yang dah rasa kecur ayaq liuq tu ka?? hehe..

Jagung Bakar/Panggang

Entri pendek untuk kali ni yer...


Sape yang gemar jagung bakar?? Jangung bakar/panggang, sedapnya...terasa lemak-lemak manis jagung, tambah-tambah dibakar/dipanggang. Ianya lebih mengekalkan rasa manis semulajadinya. Disapu pula dengan mentega. 


Inilah jangung bakar yang dibeli di pasar malam..hehe....Ummmph..yum..yum..!! 




Sunday, April 13, 2014

Segmen Blogwalking By DayangDeno



Salam kenal..Jom ber blogwalking...=)

Tarikh tamat segmen pada 11.59pm, 1 Mei 2014

Berkebun: Tanaman Pasu

Aktiviti hujung minggu ini ialah berkebun.hehe.. Ini bukan berkebun kat kebun sayur ke apa, tapi kat tepi rumah je. Menaman pun dalam pasu je. Maklum la, hidup kat bandar kota metropolitan ni, susah nak cari rumah yang ada tanah lapang. Kalau ada pun tentunya harganya pulak mahal. So, kita berkebun sekadar yang mampu je la yer iaitu dalam pasu..=)

Sebenarnya banyak jenis tanaman yang boleh ditanam dalam pasu ni selain dari pokok bunga. Contohnya, seperti lada, pandan, pokok kari, dan sebagainya. Cuma perbezaannya mungkin tahap kesuburan dan pembiakannya adalah kurang sedikit memandangkan medium tanah hanyalah di dalam pasu sahaja. 

Limau purut, pandan, pokok kari

Saturday, April 12, 2014

Makan Malam di Jees D' Village Seafood & Western Food

"Malam ni kita makan kat luar yer..so, tak payah masak", kata husband Ida. Okey!! Tapi kali ni nak makan kat mana pulak yer..???? Ini la yang problem yang selalu dialami bila nak makan kat luar iaitu tak tahu nak makan kat mana! Huhuhu.. 

Sebenarnya dah boring makan di tempat yang sama. So, jarang-jarang sekali makan kat luar ni nak la rasa kelainannya. Kami selalu jugak pergi jauh-jauh semata-mata untuk makan. Tapi untuk makan malam ni, tak larat nak pergi jauh-jauh. Nak cari-cari tempat makan sekitar rumah je. 

Foto: Google

Resepi Nasi Goreng Kampung Special

Salah satu resepi favorite Ida dan suami ialah nasi goreng kampung. Nasi goreng yang terkenal kerana ada ikan bilis. 

Ianya juga sering mendapat tempat di hati pengujung-pengujung restoran-restoran masakan panas. Cara membuatnya adalah simple dan cepat. Namun hasilnya nasi goreng yang sungguh lazat....


Setiap orang mesti ada cara yang tersendiri untuk memasak kan. Okey..jom tengok resepi nasi goreng kampung versi masakan Ida..=) 

Friday, April 11, 2014

My Hero, My Super Hero

Afif dah masuk 1 tahun 9 bulan. Makin meningkat usianya makin tanpan, segak dan bergaya anak mama sorang ni..(puji anak sendiri.hehe....)

Thursday, April 10, 2014

Membalut Hadiah: Hadiah Popular Untuk Kenduri Perkahwinan

Pada musim cuti terutamanya musim cuti sekolah, selalunya jadual memang penuh dengan menghadiri kenduri kahwin rakan-rakan dan saudara mara.   

Husband Ida dah inform awal-awal hujung minggu ni, nak pergi kenduri office-matenya. Nasib baik la dekat je, kalau yang jauh-jauh maunya fikir dua kali nak pergi..hehe....

Bila husband dah cakap cam tu, dalam fikiran ni ada ada dah persoalan-persoalan yang automatik link terus.huhu...Hmmm....nak pakai baju yang mana ek? Nak bawak hadiah apa? (biasa la perempuan..;p)


Bab-bab hadiah, selalunya husband yang decided..;) So, sebelum pergi kenduri tu, kiteorang dah beli hadiah dan dah prepared siap. Dalam pemilihan hadiah untuk majlis perkahwinan selalunya tak kisah pun kita nak bagi apa, yang penting kita ikhlas. Dah nama pun hadiah kan.

Sunday, April 6, 2014

Nuffnang: CPUV Pertama 2014

Rasanya ini adalah entry pertama yang Ida update mengenai CPUV (Cost-per-unique-visit) Campaigns dari Nuffnang. 

Sebenarnya Ida ialah antara orang yang agak malas nak buka account Nuffnang ni hari-hari. Mana taknya kalau buka pun sama je, earnings tak berganjak pun. Maklum la kita ni blogger masih ditahap "tadika" lagi..hehe...Banyak lagi perkara yang kene belajar.

Lagi satu sebab nuffnang ni lambat update earning. Itu yang buat hilangnya "semangat keterujaan" nak check acc ni. Senang citer, biarkan aje...lama-lama sket baru check.huhu...

Sebelum ni hanya tumpang gembira melihat CPUV dari rakan-rakan blogger je. Untuk blog sendiri...ermmm...entah bila la. 

Tapi, semalam rasa tergerak nak tengok acc Nuffnang. What a big surprise!! huhu... Dari bulan Feb sampai Mac dah ada CPUV yang sudah berstatus 'Credited' dah pun. Tak sempat nak tengok bila ia 'Ongoing'. Haduii...

Mini GA I Love Monopod By Emas Putih

As-Salam


Hadiah :
1 x Monopod bernilai RM45
15 x Button Badge Limited Edition by Emas Putih
10 x Bookmark Limited Edition by Emas Putih

Mini GA ini Seminggu Sahaja !! Syarat simpler giler!!
Nak join sila tekan banner di atas :)

Friday, April 4, 2014

Simple Giveaway by H&A

Salam.. Alhamdulilah akhirnya berjaya juga melancarkan giveaway ni..
firstly, dila nak minta maaf sebab buat GA ni lambat terutama bagi yang sponsar GA ni..
dila and my partner berharap GA ni dapat sambutan yang menggalakkan dan meletop2.. :)
and terima kasih untuk semua yg sudi sponsar GA ni :)

http://myimpiannaad.blogspot.com/2014/03/simple-giveaway-by-h.html

Drama Akasia TV3: Sinopsis Aku Isterinya

Drama 'Aku Isterinya' nampaknya semakin mendapat tempat di hati penonton selepas cerita ini menggantikan drama di slot Akasia yang sebelumnya. 

Nampaknya Ida pun macam dah jatuh hati dengan cerita ni.hehe...Selepas menonton episod 1, mula tercari-cari sinopsis dan jalan ceritanya. 


Senarai Peserta Simple 1st Giveaway Blog Kisah Kita

Ini adalah senarai rasmi peserta-peserta yang join Simple 1st GA Blog Kisah Kita mengikut no. agka giliran. Peserta boleh semak link penyertaan masing-masing. Jika ada sebarang kesalahan atau double entry link url, sila inform sebelum keputusan diumumkan. 

Sementara menunggu keputusan GA ini peserta boleh la ber blogwalking dahulu yer.. Menambah kenalan antara blogger.

Walau apa pun, terima kasih buat semua peserta-peserta yang join. Salam kenal dan InsyaAllah Ida akan cuba sedaya upaya untuk follow dan singgah kembali ke blog korang, tapi mungkin mengambil masa sedikit.. 

Alhamdulillah seramai 110 orang peserta yang join. Anyway..thanx again kerana bagi sokongan..=)

Sweet Giveaway By Misz Nadea & Liniey Nor

ASSALAMUALAIKUM :)

Jom meriahkan Sweet Giveaway By Misz Nadea & Liniey Nor!! Top refferal RM 50 x 2 serta pelbagai hadiah yang sweet untuk dimenangi.

Giveaway Blog
Clik banner untuk join!

14/03-14/04 2014

Wednesday, April 2, 2014

Segmen Mini Power Bank Aswan Azmy


Nak join, klik banner..

Tarikh Tamat 10 April 2014 (pukul 11:59 Malam)

*Hanya seorang pemenang dicari, kalau penyertaan ramai..mungkin hadiah top up akan di tambah.. :)


Grand Opening Giveaway by HaneulAfiqah

Klik Banner untuk Join..

15 orang pemenang akan dipilih secara random.org 

TARIKH TAMAT GIVEAWAY : 11.59PM, 14 APRIL 2014

1st Giveaway by Bella Nabieyla


Nak Join Klik Banner

Hadiah:


dan ada jugak hadiah topup RM 5 x 2
dan ada dua hadiah misteri untuk dua orang !
shiseido mask tu adalah sebanyak 5pcs

12 orang yg bertuah sahaja akan dapat hadiah ini

Jom Support GA ni...=)
Segmen ni berlangsung dari 17 March 2014 hingga 10 April 2014 tepat jam 12 a.m .

MR & MRS Hafiezy Mini Giveaway

Rebut peluang menang Wang tunai RM50 : Top Refferal, Wang Tunai RM50 : Best Wishes , Monopod x 2 : Random.Org , 100 pcs Namecard Blog Vanilla & Chocolate + Bookmark . Siapa yang berminat sila tekan banner di atas . Terima kasih :)

3 Langkah Mudah Follow Blog Secara Manual

Bagi yang bermasalah untuk follow blog, alternatif ini mungkin membantu. Ianya sangat diperlukan apabila sesebuah GA/Segmen berlangsung. 

Kalau sebelum ni kita just klik button "Join this site" dan ia akan direct keluar instruction untuk follow blog tersebut. Tapi jika tidak dapat, ianya mungkin bermasalah atau sebagainya.

So, apa yang perlu dilakukan ialah follow secara manual. Terdapat beberapa cara manual yang boleh dilakukan dan salah satunya ialah dengan menambah blog yang dikehendaki di senarai pembacaan blog. Caranya tak susah iaitu dengan hanya 3 langkah mudah. 

Mula-mula mestilah ke homepage blog korang terlebih dahulu. Gambar dibawah akan menerangkan 3 langkah yang untuk follow blog yang dikehendaki.

Langkah Pertama

Tuesday, April 1, 2014

Senarai Hadiah Simple 1st GA Blog Kisah Kita

Salam....

5 pemenang bertuah yang dicari dari Simple 1st Giveaway Blog Kisah Kita. Pemilihan pemenang adalah berdasarkan random.org. Diharap ianya adil untuk semua peserta yang join. 

Sebagaimana yang dijanjikan 5 hadiah menanti pemenang bertuah iaitu:
  • Sepasang Kain Pasang (100% Crepe Silk) - 1 Pemenang
  • 1 Shawl - 1 Pemenang
  • 1 T-Shirt (Bandung) - 1 Pemenang
  • 1 Fridge Magnet (Bandung) - 1 Pemenang
  • 1 Fridge Magnet (Pulau Pangkor) - 1 Pemenang

Bagi blogger lelaki tak ada masalah untuk join. Nanti hadiah boleh bagi kat isteri, mak, adik atau kakak...:)

Jom sama-sama memeriahkan GA ini dan ajak rakan-rakan untuk turut serta. Gambar-gambar hadiah adalah seperti di bawah:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...