Followers

Wednesday, March 18, 2015

Resepi Telur Masak Lemak Ummpph...

Bila dengar telur je, mesti ingat menu biasa je kan. Tapi kalau kene dengan resepi, makan nasi dengan telur pun boleh bertambah-tambah tau.hehe..

Kali ni, Ida nak share resepi telur masak lemak. Selalunya kalau nak buat masak lemak ni, guna telur itik lagi baik, sebab telur itik tak mudah hancur dalam kuah dan telur kuningnya lebih besar. 

Kalau nak gunakan telur ayam pun boleh juga. Tapi semasa pecahkan telur ayam dalam kuah tu, kene api yang perlahan dan tak perlu kacau kuat sangat takot nanti telur akan menjadi lebih hancur.


Ok, jom kita tengok resepi ringkas yang Ida sediakan ni. Senang je, tapi rasanya memang ummmph...=)

Tuesday, March 10, 2015

Koleksi Photo Album

Photo album? Zaman sekarang ada lagi ke yang suka kumpul koleksi album gambar macam ni? Apa yang dimaksudkan ialah hard copy photo album. Ha..sekarang ni, kecanggihan teknologi sudah mengatasi zaman-zaman manual dulu. 

Sekarang ni kalau sebut photo album,  rasanya semua orang ada, tapi dalam bentuk digital folder. Telefon serba canggih, gambar-gambar semua tersimpan dalam bentuk digital.


Sebenarnya ada kelebihan dan kelemahan yang tersendiri digital photo album dan hard copy photo album ni. Semua orang tahu digital album photo ianya mudah dibawa ke mana-mana, senang untuk di upload, boleh disimpan secara banyak, dan banyak lagi kelebihan-kelebihan lain. 

Namun ada kelemahan yang tersendiri antaranya mudah 'ter delete' (kalau tak ada backup maknanya hilang terus).

Pelbagaikan Cita Rasa Aiskrim Vanila dengan Buah

Sejak akhir-akhir ni musim panas melanda negara kita. Kene jaga kesihatan betul-betul. Perbanyakkan minum air kosong. Sekarang ni, tak kira dewasa atau kanak-kanak memang mudah terkena demam, batuk, selsema serta sakit tekak.

Walau apa pun musim-musim panas macam ni kalau dapat rasa icecream vanilla dengan buah ni pun sedap jugak kan. Boleh dimakan bila-bila masa sahaja dan sesuai juga untuk dihidangkan sebagai dessert. 

Sesetengah pendapat ada juga menyatakan aiskrim vanila ni membantu menyembuhkan demam selsema. Ha..elok sangat la tu kalau makan aiskrim ni.

Ermmm...Yuuummmy!! Ok, jom tengok antara yang sempat dihidangkan.

Vanilla Ice cream with Kiwi and Choc.

Saturday, March 7, 2015

Lama Menyepi dari Dunia Blog

Di dahulukan dengan ucapan Salam untuk semua. Harap semuanya baik-baik sahaja hendaknya. Aiiiseh...lama betul Ida tak menulis entry baru dalam blog ni. Tapi, alhamdulillah ada juga pengunjung yang tidak jemu-jemu meninggalkan jejak mereka di blog ini. Terima kasih.

Lama benar menyepi tanpa kata, last entry pun tahun lepas lagi. Ok, tak mengapa, syukur kerana sempat juga mencoretkan sesuatu buat permulaan entry bagi tahun 2015 ini walaupun sekarang dah masuk bulan Mac. hehe...

Sebenarnya Ida sibuk betul sejak akhir-akhir ni, memandangkan banyak perkara-perkara yang tidak diduga berlaku. Hujung tahun lepas semua dikejutkan dengan bencana banjir besar yang melanda, Ida dan keluarga juga terlibat sama. Syukur kerana tiada kecederaan mahupun kehilangan nyawa yang berlaku akibat dari bencana banjir tempoh hari, cuma hanya kerosakan dan kemusnahan harta benda sahaja yang berlaku. 

Tahun baru tahun 2015 juga merupakan permulaan cabaran baru buat Ida, kerana Ida sudah mula menceburkan diri dalam bidang pendidikan awal kanak-kanak. Ternyata memang mencabar tapi, tak mengapa, "I love new challenging" boring juga bila barada di takut yang lama sahaja kan. Move forward, move from my comfort zone!! Yes, I'll do. Haahh...nampak tak ayat yang berkobar-kobar gitu..;P

Ok..Bukan sekadar itu sahaja, ada lagi berita sedih yang menimpa..pada 9 Feb 2015 yang lepas Ida di kejutkan dengan kematian ibu mertua pula. Lumrah kehidupan, yang hidup pasti akan pergi. Semoga arwah dicucuri rahmat. Al-fatihah. 

Ulang-alik dari Kelantan ke Terengganu, Terengganu ke Kelantan, sekejap ke rumah mak tinggal/ambik anak, sekejap ke rumah mertua di Terengganu, begitu la keadaannya sebulan dua ni. Boleh dikatakan memang tidak ada masa untuk personal life. (kesian...;( ) Alah bisa tegal biasa. Tuhan permudahkan segalanya bagi orang-orang yang bersabar. Alhamdulillah..

Ternyata apa yang berlaku memberi peluang baru, permulaan yang baru buat kita semua. Semoga yang kita lakukan diberkati dan dipermudahkan oleh-Nya. InsyaAllah. Nanti la, kalau ada kelapangan Ida akan sambung menulis entry-entry baru yang masih tersadai dalam draf tu..;D

Salam rindu buat pembaca sekalian...^_^





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...