Followers

Monday, March 31, 2014

Resepi Masak Lemak Ikan Siakap

Ikan siakap selain sedap dimasak 3 rasa, masak merah dan masak stim ianya juga sedap dibuat masak lemak. Isi ikan siakap yang putih dengan rasanya yang manis sangat menyelerakan. Tambahan pula bagi ikan siakap yang segar. 

Okey...sesiapa yang ada perancangan nak masak ikan siakap tu, apa kata cuba buat masak lemak pulak. Pasti ianya juga bakal menambat selera makan sekeluarga. Resepinya seperti di bawah ni.


Wednesday, March 26, 2014

Remembering MH370



Walaupun bukan saudara mara yang terlibat, tetapi berita buruk yang menimpa pesawat MH370 telah menyentuh perasaan ini. Apatah lagi saudara-mara yang mengalaminya sendiri.

Terpanggil untuk meluahkan perasaan hiba dan sedih mengenangkan nasib mangsa-mangsa yang bergelar seorang bapa, seorang ibu, seorang anak, seorang datuk dan seorang nenek. :(

Semua yang hidup pasti akan kembali kepada Pencipta jua. Bagaimana, kenapa, bila dan di mana itu adalah semua Qada dan Qadar yang di tentukan yang Maha Esa. Sesungguhnya Allah lebih mengetahui segalanya. 

Betapa kerdilnya kita sebagai khalifah bila melihat kebesaran yang Maha Kuasa. Subhanallah...

Al-Fatihah...

Monday, March 24, 2014

Resepi Kek Pisang Lembut

Kek yang tidak ditelan zaman, kek pisang. Rasanya zaman mak-mak dan nenek kita dulu-dulu lagi dah ada kek pisang ni. Sekarang orang tak payah susah-susah buat, sebab kek pisang ni banyak juga telah di commercial kan dan banyak terdapat di pasaran. 

Walaubagaimanapun orang kata, kalau dibuat sendiri lagi baik. Air tangan ibu dan isteri la katakan...Bila kita buat sendiri, kita boleh 'modified' rasa kek sebagaimana yang kita kehendaki. 


So, kek pisang yang Ida nak buat kali ni adalah kek pisang yang lembut macam biasa la, tapi Ida nak letak pisang yang dipotong dadu. Kek akan menjadi lebih sedap. Selain daripada dapat merasa kek yang lembut dan gebu, time makan tu tergigit pisang dalam kek tu. Emmmm...terasa lagi keaslian kek pisang!

Okey..Resepinya seperti dibawah ni.

Sunday, March 23, 2014

Bihun Goreng: Hidangan Sarapan Pagi

Apa menu breakfast korang pagi-pagi hari minggu ni ek?? Memandangkan hari ni suami pun ada kat rumah, so Ida nak buat bihun goreng untuk sarapan pagi. Teringat yang saki-baki keropok pun ada lagi, sedap dimakan bersama bihun goreng ni. Afif memang suka makan keropok ni. Lepas satu-satu habis dimakannya. 

Bihun goreng ni, menu yang boleh dikatakan simple juga la. Ia sesuai bagi menggantikan menu untuk nasi. Rasanya ramai yang dah biasa buat bihun goreng ni kat rumah. Walaubagaimanapun Ida nak tulis jugak la resepinya..untuk rujukan bila perlu nanti..:)


Saturday, March 22, 2014

Segmen Kenali Sirah Rasulullah Saw



Rasulullah Saw ( Nabi Muhammad ) dilahirkan pada hari Isnin 12 Rabiulawal ( 20 April 571 Masihi ) di Makkah. Nama bapa baginda ialah Abdullah Bin Abdul Muthalib manakala ibu baginda bernama Aminah Binti Wahab. Ibu susuan baginda pula bernama Halimatus Saadiah.
Baginda telah dijaga oelh Halimatus Saadiah selama 4 tahun. Semasa di dalam kandungan, bapa baginda telah meninggal dunia. kemudian ibu baginda pula meninggal dunia.
Baginda kemudian dijaga oleh datuknya. Apabila dewasa, baginda digelar Al - Amin kerana sentiasa berkata benar. Baginda kemudian berkahwin dengan Siti Khadijah.
Ketika baginda berusia 40 tahun, baginda sering pergi ke Gua Hira untuk menyendiri daripada kaumnya yang gemar menyembah berhala.
Atas perintah Allah SWT, pada 17 Ramadhan malaikat Jibrail datang kepada baginda untuk mengajar baginda membaca dengan menyebut " bacalah " namun baginda tidak dapat membacanya. Baginda berasa takut dan segera pulang ke rumah.
Selepas menyedari baginda merupakan seorang Rasul, akhirnya selama 3 tahun baginda berdakwah secara sembunyi-sembunyi kepada keluarga dan sahabat terdekat. Kemudian, Allah SWT memerintahkan baginda berdakwah secara terang-terangan.
Pelbagai tentangan dihadapi dari kaum Quraisy. Ada yang merancang untuk membunuh baginda. Lalu kemudian Allah SWT telah mememrintahkan baginda berhijrah ke Kota Madinah.
Pada 12 rabiulawal 11 Hijriyah, Rasulullah Saw telah wafat ketika baginda berusia 63 tahun dan dimakamkan di Kota Madinah.
Sabda dan pesan baginda kepada seluruh umat manusia :
“Aku telah meninggalkan kepada kamu dua perkara yang tidak akan kamu sesat selamanya
dan selagi kamu berpegang teguh pada dua perkara itu iaitu : Kitabullah (Al-Quran)
dan Sunnah Rasulullah (Hadis)

Segmen Kenali Sirah Rasulullah ini diilham dan dianjurkan oleh Blogger Nilam dan disokong oleh Zaza Zehra. Tamat pada 30 Mac 2014.

Resepi Jagung Manis Cawan / Sweet Cup Corn

Ida suka sangat makan sweet cup corn ni. Ianya mudah didapati, selalu ada jual kat pasar-pasar atau kat tempat-tempat expo. Nak tengok wayang beli, nak main kat taman pun beli..Pendek kata kalau tengok cup corn ni mesti terliur nak beli.hehe..Kalau tak salah satu cup kecil ni RM2.50/biasa. Kalau yang special dalam RM3 jugak la.


Kali ni Ida nak buat sendiri sweet cup corn ni. Haa....lagi jimat dan dapat makan banyak-banyak...;P Nak beli biji jagung yang dah siap dileraikan pun boleh jugak. Senang dah boleh skip proses mengasingkan biji jagung dari pulurnya. 


Tapi husband dah belikan jagung yang camni. Terpaksa la leraikan dulu. Tak susah pun, guna pisau je. Pada mulanya nak rebus atau bakar je..Hmm...sedap jugak kan..Tapi deria rasa ni lebih kuat nak merasa sweet cup corn..:)



Kalau tak salah penjodoh bilangan untuk jagung ni orang panggil 'jantung' ek? Sejantung, dua jantung..hehe..what ever..bukan pakar sangat..

Untuk membuat cup corn, selalunya kaedah mengukus adalah paling sesuai untuk mengekalkan rasa manis semula jadi jagung. Tapi, kalau nak pakai kaedah rebus pun boleh jugak. Tapi make sure, gunakan air yang sedikit dan direbus sehingga air kering. 

Emm...harum semerbak bau jagung menusuk rongga hidung ni..(weeeeeee......!!) Okey..Mari membuat sendiri Sweet Cup Corn!! (saja menambahkan rasa excited..:p)

Telur Dadar & Kacang Buncis Goreng ala Warung

Selamat tengah hari...Harap semuanya sudah lunch tengahari tadi kan. Kali ni Ida nak share satu resepi telur dadar bersama kacang buncis. Ida pernah makan telur dadar macam ni kat sebuah kedai makan. Nampak lain dari yang lain tak macam telur dadar biasa. 

Ida ni suka mencuba. Terlintas kat fikiran ni nak masak sebagaimana kat restoran tu.hehe...resepinya simple, tapi hasilnya sedap. Menu camni sedap dimakan bersama tomyam/sup dan nasi putih. 

Paling bestnya bila tengok warna kacang buncis yang menghijau cantik tu, tak macam kacang panjang, warnanya mudah layu bila dimasak. Kene pulak dengan telur dadar yang sedap, tepi-tepi telur tu rangup sedikit. 


Okey, korang nak cuba boleh tengok resepi kat bawah ni.

Friday, March 21, 2014

Hidangan Petang: Resepi Cekodok a.k.a Cengkodok Pisang

Waktu petang sebegini teringin pulak nak makan cekodok pisang. Cekodok ke cengkodok ek? hehe...Orang Kelate panggil 'Jeput Pise'. Tak kisah la panggil apa pun, yang penting pisang yang ada tu tak la membazir sangat. Makan petang-petang camni bersama secawan air teh 'o' panas sedap jugak. Huhhh.....bagi sepinggan pun habis ni..;)


Mesti ramai yang dah biasa buat cekodok pisang ni kan. Kebetulan lebihan bahan buat kek tempoh hari masih lagi berbaki. Boleh la diguna pakai untuk buat cekodok pisang ni. 

Giveaway Simple-Simple by Shad

Greetings and Assalamualaikum to all.
Jemput Join ya.


Klik Banner untuk Join

Senarai Hadiah

R Series Luxury Set from Cosway x2
Novel Pilihan Sendiri x5
R Series Hand & Body Lotion x3
Bawal Plain + Cute Brooch x3
Top-up RM5 x5

Due Date : 21 April 2014

Mini GA T-shirt Blogger

Salam..
Klik banner untuk join.


Pemenang akan diumumkan pada 31 Mac 2014.


1st Giveaway by Puan Husna

Salam..


Bermula 19/3/2014 hingga 14/4/2014

Antara hadiahnya adalah.
Female : Shawl/Top-up@Cash/ Accessory / Brush 
Male    : Topup@Cash/T-shirt/Accessory

Cadangan untuk blog: Rasanya dah ok, tapi kalau nak letak background templet pun boleh jugak...cantik jugak kan..;)

Tuesday, March 18, 2014

Resepi Masak Lemak Pucuk Paku

Bagi penggemar-penggemar sayur pucuk paku, masak lemak adalah salah satu menu yang best selain daripada ianya digoreng bersama ikan bilis. Apa yang menariknya, sayur lemak pucuk paku ni sangat sesuai dan sedap untuk waktu makan tengah hari dan juga makan malam. Terasa macam makan masakan ala-ala kampung.

Nak sedap, sayur lemak pucuk paku yang rasanya pedas-pedas sedikit (masak lemak cili api pucuk paku). Perrrgghh..memang sedap kalau kena dengan nasi putih dan ikan goreng. Masak lemak macam ni memang menjadi kegemaran suami. 


Resepi masak lemak pucuk paku ni rasanya ramai yang sudah sedia maklum. Tapi untuk rujukan boleh la tengok kat bawah ni. 

Afif & Yogurt: Fakta dan Kelebihannya

Afif memang gemar makan yogurt memandangkan mamanya pun gemar makan yogurt. Sebaliknya, papanya pula kurang gemar, tetapi selepas melihat Afif makan dia pun terikut sama untuk makan.hehe...Rasanya yang masam-masam berunsurkan susu sangat sedap. 


Memandangkan kami anak beranak ni gemar makan yogurt, so ini lah perkongsian dari hasil pembacaan Ida mengenai yogurt dan kelebihannya. 

Resepi Kari Udang..Ummpph ^_^

Recipe of the day! Kari udang. Udang sedap juga dimasak lemak kuning dan dicampurkan dengan keladi, nenas atau sebagainya. Tak jauh bezanya antara kari udang dan masak lemak udang, cuma kari udang warnanya agak terang sedikit macam kari. 


Ha, sape-sape yang dah siap sedia dengan udang tu, meh masak kari udang sebagaimana resepi di bawah ni.

Giveaway 2014 by Syira Lokman



Klik banner untuk join..


Mula : 1 Mac 2014
Tamat : 25 Mac 2014

Kisah Dongeng Mama Lynn 2nd Giveaway



Klik banner untuk join.

Giveaway bermula dari 15 Mac 2014 - 15 April 2014

Resepi Kerabu Perut Lembu

Haiii, meleleh plak tengok kerabu perut ni. Dah lama Ida buat kerabu perut ni. Tak sempat nak update.hehe..

Okey..bagi yang teringin nak masak menu ni, boleh la tengok resepi kat bawah ni. Ida just gunakan bahan-bahan yang ada je. Tapi kalau ada semua bahan-bahan yang digunakan ni, lagi bagus.


Monday, March 17, 2014

SEGMEN : AYUINSYIRAH MENCARI RAKAN BLOGGER

Salam..

http://www.ayuinsyirah.my/2014/03/segmen-ayuinsyirah-mencari-rakan-blogger.html

Klik Banner untuk join...

Jom join segmen ni. Salam ukhwah semua rakan-rakan...
Ida dari negeri cik siti wan kembang..Kelantan=)


1st Giveaway dan Tambah Followers by LISA HLOVATE




Hadiah (akan ditambah dari masa ke semasa )

1 x PERLA COFFEE   (review di sini)
2 x Tudung dari FARPRETTY by LH (yang mana satu?? SUPPRISE)

2 x Top up RM 10
2 x Top up RM 5

Butter Rice, Chicken Roasted, Fried Potato & Mix Vegetable with Butter

Teringat time makan di sebuah restoran di Bukit Tinggi, butter rice di makan bersama chicken roasted with black paper source. Sedap jugak...Kali ni rasa nak buat sendiri butter rice ni. 

Butter rice ni sedap dimakan dengan cara western mahupun dengan cara hidangan Melayu. Tapi kali ni, Ida nak buat butter rice, chicken roasted (black paper source), fried potata dan fried mix vegetable with butter. 


So, tengok resepinya kat bawah ni ek.

Thursday, March 13, 2014

Sup Tulang Kambing (Mutton): Resepi dan Petua Memasak

Sebenarnya tak ada niat pun nak beli tulang kambing ni kat pasaraya. Mula-mula ingatkan tulang lembu, sebab rasa macam nak makan sup tulang lembu. Balik rumah baru perasan yang dah terbeli mutton bone. haduiii..hehe...Tak pe la, tulang kambing pun, kalau dibuat sup pun sedap jugak. 

Petua Hilangkan Bau Hamis

Sebenarnya tak gemar sangat daging or tulang kambing, sebab bau hamisnya tu. Tapi bagi sesetengah penggemar daging/tulang kambing bau hamis tu la yang menjadikan rasanya lebih sedap..huhu..


Walau apa pun Ida nak kurangkan bau hamis tulang kambing tu sebelum di masak. Caranya lumurkan sedikit gamdum yang dibancuh dengan sedikit air pada daging/tulang kambing tersebut. Lepas tu biarkan seketika, kemudian bilaskan dengan air. Jika masih ada bau yang kuat, perah kan jus limau nipis ke atasnya dan biarkan untuk beberapa minit sebelum dibilas bersih dengan air. InsyaAllah baunya kurang sikit. 

Resepi Sup Tulang Kambing

Okey..berbalik pada resepi sup tulang kambing ni, supnya sedap berbanding sup-sup biasa. Sebab itu la, menu-menu berasaskan kambing ni agak mahal jugak la. Resepi sup tulang kambing yang Ida buat ni lebih kurang sama je dengan resepi sup tulang yang lain, cuma ada langkah-langkah yang berbeza sedikit untuk memasak tulang kambing ni. 

Wednesday, March 12, 2014

Resepi Percik Ikan Bakar

Menu kali ni ialah percik ikan bakar. Ikan kembung sedap dibakar dan dibuat percik. Ermm...dengar je pun dah menyelerakan...Tapi, Ida guna ikan mambung, sebab tak de pulak ikan kembung ni. 

Saiz ikan kembung lebih besar sikit dari ikan mambung ni. Tak pe la, yang penting boleh juga dibuat percik ni. 


Percik ikan bakar ni sedap dimakan bersama nasi putih dan ulam-ulaman. Nak-nak bila nasi panas-panas...perrggh...sedapnya bila makan dengan percik ikan ni. 

Okey..jom tengok resepi percik ikan ni di bawah ni...=)

SAYA NAK MENANG PANDORA

Nak join klik banner.

GIVEAWAY NI BERMULA HARINI 06 MAC 2014
GIVEAWAY INI TAMAT PADA 12 MAC 2014

PEMENANG ADALAH BASED ON LUCKY DRAW

Segmen Mini Power Bank Untuk Rakan Blogger Zamani Abe


Nak join klik banner.

Syaratnya mudah je.. So jom join ramai-ramai.. Tarikh tutup, belum diputuskan.. Mungkin sekejap, mungkin lama.. Jadi, jom cepat-cepat join ye ;)



SHiemaCMa 1st Giveaway 2014

Salam...

 Nak join klik banner.

Harap bernasib baik dan akan jadi peserta bertuah nanti..insyaAllah..:)

Hadiah:

TOP UP RM30 Atau Wang Tunai RM30 (Pilihan)

Ga akan berlangsung selama 3HARI jer..
Pada 14hb CMa akan keluarkan Senarai Peserta.
Dan 15hb CMa akan Umumkan Pemenang Bertuahnyer..

Monday, March 10, 2014

Ke Pulau Pangkor: Bercuti dan Beriadah Bersama Keluarga

Bercuti ke Pulau Pangkor memang sudah ada dalam perancangan kami, cuma sebelum ni masa dan keadaan masih belum mengizinkan. Minggu lepas, seawal pagi; Ida, suami dan anakanda kesayangan Afif ke Perak iaitu ke rumah adik memandangkan mak, abah serta adik-adik yang lain turut datang dari jauh (Kelantan) yang juga ke rumah adik di Perak. Secara tak langsung, kami mencadangkan untuk bercuti ke Pulau Pangkor memandangkan semuanya masih belum pernah ke sana. 


Apa yang ada dalam fikiran kami hanyalah untuk menaiki feri sambil melihat pemandangan di sekitar pulau. Tetapi, memandangkan Pulau Pangkor ni merupakan sebuah pusat percutian yang juga popular di Malaysia, kami tak mahu melepaskan peluang untuk bercuti sambil jalan-jalan serta ingin melihat sendiri apa yang menarik di sana. 




Bercuti bersama keluarga memang menyeronokkan. Sudah terpancar riak wajah gembira adik-adik untuk ke sana. Hoooorey..kita ke Pulau Pangkor!!! 

Wednesday, March 5, 2014

Resepi Nasi Goreng Pattaya Special ^_^

Menu masakan Thai seringkali menjadi menu popular di restoran-restoran atau gerai-gerai makan. Ida dan suami juga merupakan penggemar masakan thai seperti tomyam dan sup. 


Menu lain yang berasal dari negara Thai juga ialah Nasi Goreng Pattaya. Nasi gorengnya lain dari yang lain kerana nasi gorengnya dibungkus dengan satu lapisan telur yang nipis. 

Makan Tengahari: Selera Kampung (Ala Kelate)

Selera orang baru lepas demam ni memang la pelik-pelik sikit.hehe....bila tengok makanan rasanya semua nak makan. Maklum la, time demam tak ada selera makan. Bila dah sembuh sikit ni rasanya semuanya nak pulun.hehe...Haa..ini la hidangan tengahari Ida dan suami. Rasa nak makan ala-ala selara kampung.  


Makanan tersohor di negeri Cik Siti Wan Kembang iaitu budu. Budu ni memang sudah menjadi pelengkap hidangan bagi orang-orang Kelantan. Kalau nak makan selera kampung, ada ulam-ulam seperti petai dan pucuk ulam yang lain, fuhh...memang tak sah kalau tak ada budu ni. 

Resepi Tiramisu dalam Balang (Tiramisu in Jar)

Sedapnya kek tiramisu!! Okey...disebabkan hari tu Ida dah buat kek tiramisu yang sebiji, kali ni nak try buat dalam balang/jar. Tiramisu yang dalam balang ni rasanya macam lebih sedap je sebab nampak keknya yang berlapis lapis. Mengiurkan bertambah selera nak makan ni..;)

Saturday, March 1, 2014

Resepi Sup Ketam Nipah: Penawar Demam Denggi



Terima kasih untuk adik Ida yang bersusah payah datang dari Perak sepanjang Ida dan suami demam denggi. Faham-faham la bila suami dekat wad, diri sendiri pulak badan pun lesu, risau pasal anak lagi. Nasib baik bukan kedua-duanya masuk wad. Tapi sekarang Alhamdulillah, dengan izin Allah semuanya dah ok dan sihat walafiat. Sepanjang Ida demam adik Ida ni la yang tolong masakkan sup ketam ni. 


Sebelum ni tertanya jugak kenapa sup ketam?? Dari sumber pembacaan Ida, kajian ringkas mendapati, ketam mengandungi sejenis protien tinggi yang dapat membantu pembinaan semula platelet darah yang hilang akibat virus denggi. Ini kerana pesakit demam denggi akan mengalami sindrom penurunan platelet yang ketara dalam tempoh beberapa hari selepas dijangkiti virus tersebut dan dalam kes denggi berdarah, platelet mungkin akan jatuh ke tahap paling minima, yang akhirnya membawa maut kepada pesakit.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...