Followers

Wednesday, October 30, 2013

Petua Menghalau Nyamuk

Tak tahu la korang pernah mencuba petua ni ke tak. Ida ada terbaca petua ni kat facebook. Tertarik nak cuba sebab masalah nyamuk ni memang part of our problem jugak la. 

So, petua nya senang je. Ambil limau nipis dan dibelah dua. Kemudian ambil beberapa bunga cengkih dan dicucuk-cucukkan atas limau nipis tadi.



Ini pengalaman sendiri mencuba petua ni. Menjadi tau. Lepas kita cucuk-cucuk dengan bunga cengkih atas limau nipis tu, bau dia memang macam ubat nyamuk la. Nyamuk pun tak de. Cara ni boleh jadi alternative untuk ubat nyamuk. Sebagaimana yang kita tahu asap ubat nyamuk ni kan bahaya. Boleh sebabkan batuk. So, boleh la cuba cara ni.

Cara Menghilangkan Kesan Gigitan Nyamuk.

Dulu masalah kesan gigitan nyamuk ni kerap jugak berlaku pada Afif. Kulit bayi kan sensitif. Kene hinggap nyamuk je dah tinggal kesan merah sana sini, apatah lagi kene gigit. Lagi la nampak kesan merah tu timbul sebijik-sebijik. 




Untuk elak digigit nyamuk Afif akan tidur berkelambu dalam baby kot, kalau dalam buaian pun ada kelambu jugak. Tapi still kene gigit waktu siang semasa dia bermain-main. Haissy…


Kesan gigitan nyamuk menyebabkan kegatalan. Kalau dah gatal-gatal, dia akan menggarunya. Lagi la memudaratkan sebab akan jadi kudis plak. Kesan merah je boleh consider la lagi, kalau nyamuk yang mendatangkan penyakit. Aduss…mintak dijauhkan.

Bagaimana Atasi Masalah Anak Selalu Tidur Dalam Buaian??

Salam…

Sebagai intro.. terus refer tajuk, macam mana nak atasi masalah anak yang selalu nak tidur dalam buaian? Ida nak share masalah ni, mana tahu ibu-ibu or sape-sape yang berpengalaman dalam hal ni. Sekarang ni, Ida tengah berusaha untuk pisahkan Afif dengan buai dia ni. Maklumlah Afif dah setahun lebih dah. Dah besar pun still nak tidur dalam buai jugak. Buaian dia ni dah nak patah dah, berat nak menampung Afif lagi. Kruk,krek,kruk,krek dah bunyinya ni. 

Ini time Afif masih kecil dalam buaian.
Kalau dulu Afif tidur dalam buai waktu siang je. Waktu malam bila dia dah tertidur kami akan angkat dia tidur dalam baby cot. Tapi sekarang ni makin susah bila dia dah pandai dan kenal tempat tidur yang dia nak iaitu tidur dalam buai! Bila malam, time dia terjaga pasti dia menangis dan terus bangun. Huuh… Tak pakai dah di tepuk-tepuk. Makin kuat menangis ada la..Penyelesaiannya, tidurkan dia dalam buai semula. Terus berhenti nangis dan dia akan tidur dengan nyenyak semula. Haiii…Cam mana ni??

Tuesday, October 29, 2013

Bila Anak Tidak Mahu Makan!

Risau betul bila anak tak nak makan ni kan. Ini yang selalu terjadi pada Afif. Semasa dia berusia 6 bulan dulu, badan dia berisi la jugak, makan nestum pun tak ada masalah. Bila dah masuk usia 1 tahun lebih ni, puas pujuk dia suruh makan, tak nak jugak. Nestum, bubur nasi, sup yang selalu dihidangkan selalu membazir je. Hmm.... 

Orang kata mungkin dia nak berjalan kot sebab tu tak ada selera makan. Emm.. betul jugak kot. Tapi risau plak, cukup ke tenaga dia nak berjalan dan nak bermain dengan minum susu je. Kadang-kandang makan biskut je. Biskut tiger tu dia makan la. Mama cuba jugak merajinkan diri untuk mencari penyelesaian untuk Afif.


Jom kongsi bersama antara beberapa perkara yang boleh ambil sebagai penyelesaian masalah ni. Antara yang perlu diambil berat ialah:

Tips Sebelum Bercuti

Seronok betul this week...:) Why? Sebab Ida ikut husband pergi kursus kat PD. Time husband ada kursus  boleh la bersenang lenang menghadap blog. Like my husband said "sambil-sambil berkursus, boleh bercuti sekali". Haa....seronok, seronok...hehe... Paling best si kecil kami ni, kalau dapat pergi travel memang suka. Maklumlah boring duk kat rumah je kan. 


So, bercuti bercuti jugak. Apa tips yang perlu sebelum bercuti ni. Ok, tips ni based on my experiences when we have a trip holiday.

Monday, October 28, 2013

Cara Nak Letak Iklan ChurpChurp Dalam Blog

Salam...

Rasanya iklan ChurpChurp adalah sesuatu yang tidak asing lagi bagi para blogger sume ni. Tapi bagi Ida, ia adalah sesuatu yang baru yang menarik jugak la. Maklumlah baru nak berjinak-jinak dengan blog yang baru je lagi, orang kata tak sampai setahun jagung pun. 




Dulu suka juga explore benda-benda baru ni. Tapi sekarang dah sibuk, dah ada anak dan ada keluarga sendiri. Faham-faham la sibuknya cam mane. Akak-akak wife, ibu-ibu kat luar sana tu mesti tau benar macam mana sibuk menjadi surirumah ni kan. hehe... 



Tapi, bagi memenuhi permintaan adik Madihah dan sesiapa yang ingin tahu macam mana cara Ida letakkan iklan churpchurp kat blog ni, so Ida rajinkan diri untuk menerbitkan satu entri pasal ni.  

Jalan-Jalan dan Makan-makan di KFC, Giant Batu Caves

Alang-alang baru update pasal fast food ni, nak update sekali last few weeks punya cerita. hihi... Ini time bawak Afif kuar jalan-jalan on weekend kat Giant Batu Caves ni. 

Afif suka sangat pergi main kat taman permainan dalam Giant ni. Mana taknya suka naik kereta bergerak yang ada muzik lagu kanak-kanak ni. Specific name untuk kereta ni Ida pun tak sure.

Breakfast on the Day at McD

Morning everyone....=)

Sape tak pernah makan kat McD kan..hehe...Breakfast kami pagi ni western la plak. Breakfast kat McD  je, senang kan. Pagi-pagi ni tak banyak lagi kedai yang bukak. So, tempat yang paling senang McD la. 

Saturday, October 26, 2013

Taman Layang-Layang: 'Saya Baru Pandai Berjalan'

Seronok betul datang sini, tambah-tambah lagi Afif, anak bujang Ida yang baru boleh berjalan ni. hehe...Kat mana lagi, kat taman layang-layang ni la. Taman Tasik Layang-layang atau nama lainnya Taman Tasik Metropolitan, Kepong. 

Grilled Beef Steak with Black Pepper Sauce

Ini menu last untuk daging korban hari tu. Sebab dah habis dah...hehe... 2,3 ketul juga yang Ida wat balik KL. Jemu dah asyik makan daging goreng je...so, terlintas nak masak macam ala-ala chicken chop or lamb chop. 

Search punya search kat intenet ni, rupanya untuk daging lembu orang buat steak ek..huhu...So, dengan penuh kerajinan memasak penuh semagatnya, Ida buat la Beef Steak with Black Peper Sauce ni. 

Sedap la jugak. Berselera jugak la en. husband makan. Alhamdulillah... =) 

Sumber inspirasi untuk resepi ni dari blog Amirah dan Kasih Salina. Tq ya.. Okey, jom tengok resepinya.


Reddelima Giveaway Part 1 by Dunia sebenar Shida


Assalamualaikum, peace upon you.





Dengan ini shida wakil dari www.reddelima.com menganjurkan Reddelima Giveaway Part 1 by Dunia sebenar Shida yang akan berjalan selama 2 minggu bermula hari ini 15.10.2013 bersamaan Hari Raya Aidiladha dan akan tamat pada 29.10.2013. Pengumuman pemenang akan diumumkan selepas Part 2 Giveaway dijalankan pada 30.10.2013 dan akan tamat 12.11.2013 (2 weeks). Shida berharap GA ini akan mendapat sambutan dan meriah seperti GA sebelum ni. Inshaa Allah. Kita tengok syarat-syarat wajib korang kena follow :





 syarat-syarat wajib : 


  1. Like dan Add Facebook Sponsors :  

  2. Like dan Follow Blog Shida :

  3. Buat satu entri bertajuk :  Reddelima Giveaway Part 1 by Dunia sebenar Shida

  4. Copy dan paste kod dalam entri korang

  5. Submit link entri dekat komen entri Giveaway ini











Friday, October 25, 2013

Giveaway Jom Menang


KLIK BANNER UNTUK JOIN

HADIAH:
i) 1 set perfume bernilai RM120.00
ii) Ankle bracelet + Shawl + Wallet + CD Pocket + Cellphone Jewellery Sticker
iii) Ankle bracelet + Shawl + Wallet + CD Pocket + Cellphone Jewellery Sticker
iv) Ankle bracelet + Shawl + Wallet + CD Pocket + Keychain

Hadiah ditaja oleh Loveperfume & Yumida


TAMAT: 9 NOVEMBER 2013

Mini Giveaway By Nabila Medan

Salam..

Tertarik dengan hadiah yang menarik ditawarkan, Ida tak nak ketinggalan untuk join. Harap ada la rezeki=)


CLICK BANNER!!

Penangan Mee Udang di Restoran Mee Udang D'Tanjung

Husband suka sangat makan mee udang, mee ketam dan mee-mee yang seangkatan dengannya. So, kami decided nak makan di Restoran Mee Udang d'Tanjung ni. Restoran ni banyak menyediakan menu-menu dari Pulau Pinang. Actually, restoran ni suggested from husband punya friend. hehe..katanya mee udang kat sini sedap dan restoran ni pernah masuk dalam rancangan "Jalan-jalan Cari Makan, TV3" dan beberapa rancangan TV yang lain. 

Thursday, October 24, 2013

Membeli Belah di Rantau Panjang, Kelantan

Balik kampung kali ni agak lama, seminggu husband cuti. Habis bercuti di Terengganu, turn untuk bercuti di Kalate plak. Oleh kerana cuti kali ni pengisiannya tidak la sesibuk mana, so kami sepakat ingin shopping di Rantau Panjang. Walaupun Ida ni orang Kelate, tapi ini baru kali ke-2 Ida ke Rantau Panjang ni. hehe...(Jarang sangat ke sini). Tak heran la, teruja nak update entry kali ni.hehe...

Kawasan Zon Bebas Cukai
Photo ni Ida search by Google. Tak sempat nak pergi snap sendiri.hihi..
Sebagaimana yang kita tahu, Rantau Panjang ni merupakan salah satu tempat membeli belah yang tersohor di Kelantan kerana ia tempat zon bebas cukai. Sudah tentu barang-barang kat sini murah-murah. 

Kerabu Perut Pucuk Paku

Selain dari buat air asam, perut lembu sedap dibuat kerabu. Perut lembu ni antara hidangan yang cepat habis time raya korban. hehe... 

Kerabu perut ni pun merupakan salah satu resepi time raya korban hari tu. Menu ni mak Ida yang buat. Sedap tau. So, time sama-sama buat kat dapur tu, Ida godek-godek resepi air tangan ibu ni. 

Resepi Kerabu Perut Pucuk Paku

Sup Gear Box Marvellous

Sebagaimana yang Ida janjikan, Ida akan update resepi menu semasa hari raya korban hari tu. So, salah satunya sup gear box ni. 

Sedapnya bukan kepalang.huhu...mana nak cari, setahun sekali je boleh rasa ni. Kalau nak makan kat kedai memang lambat la rasanya. Mana taknya harga semangkuk sup gear box ni dah tentu-tentunya mahal kan...

Sup ni sedap dimakan dengan nasi putih dan telur dadar. yummy delicious..Siap hirup sum-sum tulang gear box ni dengan straw tau. Marvellous! 

Okey, jom tengok resepinya.

Resepi Sup Gear Box Marvellous

Resepi Popia Nestum Senang dan Sedap

Okey, tutup cerita pasal popia serunding, sekarang Ida nak buka cerita popia nestum pula. Kalau dulu, Ida beli je popia nestum ni. Rasa dia memang sedap. Rasa macam biskut batang buruk pun ada. 

Tu yang excited nak buat sendiri. Rupa-rupanya cara buat popia nestum ni senang je. Kalau tahu dari awal, tak payah beli. Buat sendiri je kan. Okey, jom tengok cam mane Ida buat.

Wednesday, October 23, 2013

Popia Gulung Mini Serunding Ikan

Buat popia serunding lagi. hohoho...Tapi kali ni Ida gunakan serunding ikan pula. Guna serunding ikan ni rasa dia lebih sedap. 

Bahan-bahan dan cara-caranya sama la seperti yang Ida buat popia gulung mini yang sebelum ni. Cuma kali ni berbeza inti nya iaitu menggunakan serunding ikan.

Selamat Hari Lahir Cik Su a.k.a Adik yang ke-11

Pada hari raya Aidiladha 10 Zulhijjah lepas bersamaan 15 Oktober 2013, genaplah usia adik bungsu Ida ni yang ke 11 tahun. Kebetulan kena time raya kan. 

Hari Raya Korban 2013

Hari Raya Korban; walaupun sudah berlalu, namum ia tetap meninggal seribu makna kepada setiap umat Islam. Hari Raya Korban atau Hari Raya Haji atau Aidiladha disambut pada hari ke-10, 11, 12 dan 13 bulan Zulhijjah setiap tahun. Ianya cukup bermakna dengan bermulanya Takbir Aidiladha pada malam 10 Zulhijjah, diikuti dengan solat sunat Aidiladha serta khutbah Aidiladha di pagi hari raya. 

Sambutannya diikuti dengan ibadah korban yang boleh dilakukan samada pada 10 atau 11 atau 12 atau siang 13 Zulhijjah. Ibadah korban begitu meriah terutama di pantai timur seperti di Kelantan dan Terengganu.  2,3 hari asyik makan daging je, rasa nak muntah daging je..huhuhu...

Ida sekeluarga juga tidak ketinggalan untuk menjalankan ibadah korban pada pagi hari raya pertama. Kali ni, ianya cukup meriah, kerana lembu mak Ida sendiri yang 'ditumbangkan'. Seekor lembu tu dapat 7 bahagian. Ida sendiri, mak, kakak dan adik di antara kepunyaan bahagian-bahagian tersebut. Selebihnya bahagian saudara mara lain yang terdekat. Masing-masing ada yang korban dan ada juga yang akikah. 


Thursday, October 10, 2013

Cara Kurangkan Berat Badan. Jangan Makan Nasi? Betul ke?

Masih belum habis lagi cerita part Ida berdiet ni. Bila cakap je nak diet, ramai kawan-kawan suggest 'jangan makan nasi'. Tapi betul ke tak makan nasi boleh kurangkan berat badan? Kenapa? So, Ida sempat buat research sket pasal ni.hehe...

Ok..Fakta, secara umumnya, nasi tak menggemukkan, tapi kalau kita makan nasi melebihi jumlah karbohidrat yang diperlukan oleh badan kita, secara automatik karbohidrat membentuk glukosa akan disimpan dalam hati. Bila ia sudah penuh,secara tak langsung ia akan ditukar menjadi lemak. Lemak ni akan membentuk di mana-mana bahagian badan terutama dibawah kulit.

Wednesday, October 9, 2013

Nasi Kukus di Restoran Wafie

Baru nak update minggu lepas punya cerita, buzy bebenor..:P Last weekend kami pergi makan nasi kukus di Restoran Wafie. Ini la menu pilihan untuk lunch kami. Tetiba rasa nak makan nasi kukus ayam goreng.hehe....

Tuesday, October 8, 2013

Resepi Grill Chicken Chop + Kentang Putar


Tekak ni selera nak makan macam-macam. macam mana nak diet ni. hehe... Apapun masak tetap kena masak. Menu last week. Ida buat grill chicken chop ni. Hidangan western la pulak kan. Tapi, bukan western sepenuhnya pun, sebab resepi dah diubah suai mengikut citarasa sendiri. 

Mula-mula, Ida nak buat chicken chop dengan spaghetti + mushroom soup. Tapi husband plak tak nak. Katanya nak makan nasi. So, bila diolah-olah resepi tu, Ida sediakan chicken chop dengan nasi goreng lada hitam untuk husband. Anyway..dia suka:-) 


Bagi Ida yang tengah diet sekarang ni (diet la sangat kan..hehe...), Ida x nak makan nasi so, Ida just buat chicken chop dengan roti dan mushroom soup je. Mushroom soup tu just beli yang instant punya. Just campur dengan air panas=)


Untuk Afif pulak, special kentang putar:) Sebab Afif memang suka sangat kentang putar kat KFC tu. Kali ni makan yang mama buat sendiri pulak. :) Ada juga rakan fb yang request nak resepi kentang putar ni. So, Ida buatkan resepi ni khas untuk yang nak okeh. Tapi rasanya tak de la sama macam kentang putar yang KFC punya. Tapi boleh la...:)

Nak tengok resepi, jom la...apa tunggu lagi...:p

1st Giveaway by Miss Fluffy

Salam....
Kali ni nak join 1st Giveaway by Miss Fluffy ni. Syarat-syarat dia simple je. Korang yang nak join boleh la join skali..:)
Sambil tambah kenalan, mungkin juga dapat menang hadiah kan...InsyaAllah..:)
Nak join...Clik bannar di atas..

Cuma perlu follow syarat² penyertaan ini:
1. Buat entry bertajuk "1st Giveaway by Miss Fluffy"
2. Copy dan paste banner di atas ke dalam entry dan linkkan semula kesini.
3. Publish entry anda. 
4. Tinggalkan link entry anda diruangan komen entry ini.
5. Like page Facebook (optional) 
 Senarai Hadiah:
  • 1 x Set Wangian Mini Pack Scarf Perfume bernilai RM37
  • 1 x Pallazo Pant
  • 2 x Pashmina
  • 1 x Set Pencuci Muka & Mask Daiso Japan
  • 3 x 5 keping Shiseido Mask setiap seorang
  • 2 x Topup RM5 setiap seorang

Pemenang akan dipilih melalui random.org
Giveaway ini akan tamat pada 27 Oktober 2013. Good luck kawan!! :)

Ida ucapkan selamat join giveaway n good luck juga okey. 

Saturday, October 5, 2013

Resepi Solod Lada

Resepi lagi. Kali ni resepi dari Kelantan special from my mom. Solod lada ni sedap dimakan dengan nasi kerabu atau dengan nasi putih biasa pun sedap juga. 

Husband Ida suka sangat solod lada ni. Tambah-tambah yang mak Ida buat kat kampung. So, bila balik KL, dia suruh buatkan yang sama. Siap pergi beli lada hijau untuk wat balik, sebab kat KL susah nak dapat lada hijau yang macam ni.

Macam mana nak buat yang sama macam mak buat tu kan..huhu...tak pe la yang penting bahan-bahannya sama. Jenuh la pulak kene tefon mak kat kampung, nak tanya bahan-bahan dan cara buat.  

Okey..habis bercerita panjang. Jom tengok resepinya...

Bahan-bahan:
  •  10 biji lada hijau muda ( dibelah dan dibuang bijinya-tangkai jangan buang)
  •  6 ulas bawang merah
  • 4 ekor ikan selayang (direbus dan diambil isinya)
  • 1 inci halia 
  • 2-3 biji lada hitam
  • 1 biji telur
  • 2-3 cawan kelapa parut (ditumbuk separa lumat)
  • 1 cawan santan pekat 
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil gula
  • Serbuk perasa



Cara-cara:

Solod Lada: Sebelum Masak.

Resepi Nasi Goreng Ikan Masin

Hai..Nasi goreng ikan masin ni sedap jugak. Sesuai untuk sarapan pagi, lunch dan juga dinnner. Rasanya ramai yang tahu buat nasi goreng ni.

Setiap orang ada cara yang tersendiri kan. Ida suka cara masak yang simple-simple, janji sedap dimakan kan.

Nasi goreng ikan masin sedap dimakan bersama telur mata sebijik, tambah pulak sekeping dua papadom...huh......sedapnya...:)

Okeh...Jom tengok resepi nasi goreng ikan masin yang Ida masak ni. 

 

Dinner di Restoran Ani Sup Utara, Sri Gombak


Kali ni dinner kat luar lagi. Macam biasa lah, kalau dah keluar jalan-jalan dan shoping ni. Penat nak balik masak. So, kami decide untuk dinner kat one of our favorite place, iaitu kat Ani Sup Utara. Ani Sup Utara adalah salah satu restoran yang terkenal kerana supnya. Sebagaimana motto restoran ini, "Ingat Sup, Ingat Ani Sup Utara".

Kalau dulu time study dulu-dulu, Ida selalu makan kat cawangan seksyen 2 dan seksyen 7, Shah Alam. Sekarang masih lagi menjadi tempat kegemaran, tapi kat cawangan Sri Gombak. Kenapa suka tempat ni? Pertama, kerana sup dia boleh tahan la, ada pelbagai jenis sup untuk dimakan dengan nasi putih, dan juga pelbagai jenis menu selain nasi seperti mee, bihun dan kuey teow sup. 

Friday, October 4, 2013

Giveaway: Dapatkan Jam Tangan Dari Santai Leeza

Salam.... Jom Join!! 
Giveaway: Dapatkan Jam Dari Santai Leeza
Giveaway yang simple saja... Jam Tangan untuk diberi kepada mereka yang bertuah....
     Untuk mudahkan kalian menyertai GIVEAWAY ni... kalian copy paste sahaja coding yang leeza bagi di bawah nanti kat ENTRY HTML kalian.. Cuma kalian perlu lengkapkan ayat yang leeza minta tu... ^_^
SYARAT PENYERTAAN : 
  1. Blogger Berakyat Malaysia 
  2. FOLLOW my FB PAGE
  3. Buat Entry Yang BERTAJUK "Giveaway: Dapatkan Jam Tangan Dari Santai Leeza"
  4. Letak BANNER Giveaway: Dapatkan Jam Dari Santai Leeza
  5. Sambung Ayat ni " Saya Mahu Dapatkan Jam Tangan Dari Santai Leeza kerana ..................................... "
  6. Tinggalkan Link Di Entry ni.....
  7. Berikan pendapat tentang blog Santai Leeza... (Tiada paksaan)
  8. PROMOTE BLOG dan GIVEAWAY (Tiada Paksaan)
  9. SUMBANGKAN TRAFIK Untuk SantaiLeeza.com (Tiada Paksaan)
 Hadiah Yang Disediakan : 
  • Jam Tangan = 2 orang pemenang bertuah
  • Saguhati = 4 orang peserta bertuah
Saya Mahu Dapatkan Jam Tangan Dari Santai Leeza  kerana (seronok pulak join giveaway, sebenarnya bukan hadiah yang dikejar tetapi sebagai tanda sokongan disamping menambah kenalan=)

    Short GA: My Lucky Followers


    Salam...
    Tahniah untuk Qeela!! Ida join untuk bagi support dan menambah kenalan. Harap Qeela sudi follow blog Ida yang baru nak bertapak ni. Seronok dapat tambah kenalan ni kan :)

    Untuk Join Klik Gambar di Atas. 

    Tarikh GA : 1/10/13  hingga  7/10/13 

    Hadiah2:

    ~ Wallet jenama GUESS x1
    ~ Coupon Domino's Pizza (RM55, 50% off, etc. - variety) x6
    ~ Topup RM5 x2
    ~ bloglist sebulan x4
    ~ review blog ( + instagram / twitter - if ada) x2

    Jom ramai-ramai support untuk join!!

    Thursday, October 3, 2013

    Rezeki Menyusu Untuk Afif



    Sebut mengenai susu ibu ni Ida nak share sket pengalaman menyusukan Afif. Sejak dari lahir, Afif menyusu badan. Tapi mungkin anak pertama, selepas bersalin susu badan masih belum banyak. So, kadang-kadang diberi susu formula. Time tu, bagi susu Anmun (new born) sebab kat hospital pun doctor bagi susu Anmum kerana susu ibu yang masih belum keluar time tu. 

    Bila susu badan dah mula banyak Afif minum susu badan sepenuhnya cuma sometimes time keluar jalan-jalan, bergilir-gilir jugak bagi susu formula. Sepanjang tempoh 6 bulan pertama, memang tak ada masalah menyusu. Afif pun sihat je. Tapi selepas 6 bulan, penyusuan Afif makin meningkat. Dia perlukan makin banyak susu. Tidur malam pun kene berjaga sampai 2-3 kali bangun kerana Afif nak menyusu. 

    Susu Ibu Tiada Tandingan


    Info Penting Mengenai Susu Ibu. 

    *(dari hasil pembacaan dan pencarian maklumat untuk dikongsi bersama)

    Banyak faedah kepada ibu dan bayi apabila mengamalkan penyusuan susu badan. Perkara ini tidak dapat disangkal lagi kerana dalam Al-Quran juga ada menyatakan tanggungjawab untuk ibu-ibu menyusukan anak. 

    Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan (dari awal mengandung hingga akhir menyusunya), dan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa dua tahun; (dengan yang demikian) bersyukurlah kepadaKu dan kepada kedua ibubapamu; dan (ingatlah), kepada Akulah jua tempat kembali (untuk menerima balasan).” (Surah Luqman: ayat 14)


    Tiada susu formula yang boleh menyerupai susu ibu. Itu keajaiban susu ibu dan ia dinamik. Komposisi zat yang terkandung dalam susu ibu pada waktu pagi, tengah hari dan malam adalah berlainan. Ia memenuhi keperluan zat seiring usia bayi. Banyak kebaikan diperoleh oleh bayi yang diberikan susu ibu. Bayi akan mendapat semua zat makanan yang diperlukan, terhindar daripada jangkitan-jangkitan penyakit seperti cirit-birit berbanding susu formula yang mendedahkan mereka dengan risiko masalah ni. 

    Wednesday, October 2, 2013

    Disebalik Cirit Birit Afif

    Teringat plak time Afif cirit birit dulu. Time tu, dia baru masuk setahun. Dia minum susu badan. Tapi kadang-kadang campur jugak dengan susu formula. Nak di jadikan cerita, time tu susu badan teramat la kurang. Dia jadi cepat marah, sebab susu tak banyak. So, sebab tu banyak bagi susu formula. Time tu Afif minum susu Dupro (untuk bayi 0-12 bln). 

    Cirit-birit Berlarutan.

    Mula-mula Afif just cirit-birit biasa je. Sehari dalam 3 kali jugak la buang air besar, Najisnya pula kekuningan dan cair. Risau cirit-biritnya berlarutan Afif dibawa ke klinik (Klinik 24 jam, Seri Indah). Doktor ada berikan ubat cirit-birit, Oral Rehydration Salts (kami panggil air garam je) dan ubat untuk menghilangkan kesan melecet bila cirit-birit (anti bacteria).



    Selain dari tu, doktor nasihatkan supaya cairkan susu untuk bagi Afif. Mula-mula pelik juga, kenapa kene cairkan eh? Bila dikaji-kaji...betol la kene cairkan supaya susu boleh sesuai dengan keadaan perut yang tengah cirit-birit. Makanan pula, tak boleh bagi makanan berminyak. Kalau sup, sup kosong je. Air pulak, kene bagi minum banyak air kosong atau suam. Botol-botol susu pula kene bersih. Kene basuh dan perlu sterile kan (rendam air panas/suam). Proses pembersihan dan pensterilan botol susu perlulah dibuat setiap hari.

    Cirit-birit, Muntah dan Demam.

    Selepas bagi ubat semua, cirit-birit Afif sama jugak. Tapi makin teruk. Afif tak nak makan lansung. Puas pujuk, dia tak nak. Perutnya macam kembung. Najisnya pula macam ada something putih-putih. Kami syak la, mungkin Afif ni ada cacing kot. Keadaan manjadi makin teruk apabila kali ni Afif demam dan muntah la pulak. Punggung dia pulak dah sampai melecet. Mungkin kesan dari kerap buang air besar. Bila nak basuh je dia akan menangis dan meronta-ronta, sebab pedih. Kesian anak mama...:( 
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...