Followers

Wednesday, July 24, 2013

Resepi Daging Masak Kicap

Boring dengan masak lemak, kali ini Ida nak share daging masak kicap yang simple ni.  Tapi kalau daging, ni masak macam mana pun memang sedap sebab air daging tu sendiri sedap. Nak-nak daging yang segar tu. Orang cakap terasa manis-manis air daging, tak kira la buat sup ke, masak lemak ke..Ni nak bagitahu walaupun hanya masak kicap jer, tetap sedap ler..:).

Resepi Daging Goreng Kunyit

Bila tengok daging goreng ni, teringat time Ida kecik-kecik, suka makan dengan nasi digaul bersama-sama dengan minyak goreng daging sekali. hehehe.....Sedap rasanya. Cara nak masak pun senang. Sedap dimakan dengan ulam-ulam kampung. Ok ni resepi daging goreng yang Ida buat..:)

Resepi Ikan Pari Bakar Tawar & Air Asam

Salam...

Di bulan puasa yang mulia ni, salah satu menu berbuka Ida dan keluarga yang tak pernah mis ialah ikan pari bakar cicah dengan air asam. Huhhh...sedap ikan bakar ni.kan..kan.. Nak bakar ikan pun senang je..Bakar tawar je. Sume orang boleh buat.

Resepi Sambal Tumis Kerang

Salah satu lagi menu tumis en.suami, sambal kerang.hehe...Ida buat ni sebab tahu sangat dia memang suka sambal tumis. Cara buat sambal tumis kerang ni lebih kurang sama je dengan sambal tumis ikan bilis.

 

Resepi Kari Ayam

Kari memang masakan yang popular di Malaysia ni kan. Menu kari ni menu wajib kat restoran-restoran mamak. Sape-sape yang pernah makan kat restoran mamak ni memang dapat bayangkan rasa kari ni. Kali ni Ida akan selongkar resepi kari ayam. Pernah tengok dulu-dulu mak Ida buat. Resepi turun temurun neh..:p

Resepi Acar Timun

Salam..

Kali ni Ida nak share resepi acar timun yang simple ni. Mudah je kalau nak cuba. Rasanya semua orang tahu buat kot. K la...Jom, geledah resepi Ida buat semalam ni..:)

Resepi Telur Goreng Ikan Masin

Assalamualaikum...

Salam Ramadan. Selamat berpuasa. Apa menu bersahur tadi? Kali ni Ida nak share resepi telur goreng ikan masin. Pernah dengar tak? Sebenarnya Ida pun tak pernah buat sebelum ni. Goreng telur dadar biasa tu pernah lah. Tapi ini la menu kegemaran suami Ida dan menu ni la yang selalu dibuat oleh mertua Ida, sebab tu la ianya menjadi kegemaran suami sampai ke hari ni..hehehe...

Resepi Sup Ayam

Resepi sup ayam ni salah satu lagi resepi pengaruh sup kat restoran Ani's Sup Utara. Hehe...Ida memang suke makan sup kat situ, tengok lah sampai menu yang nak masak ni pun terbawak-bawak penangan sup kat Ani's Sup Utara. Rasa dan cara masak mungkin tak sama. Tapi boleh la..sedap..



Bahan-bahan:

  • 1/2 ekor ayam
  • 1 ulas bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 ulas bawang merah
  • 1 inch halia 
  • Sebatang kulit kayu manis
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 1 sup bunjut
  • Sedikit lobak merah
  • 1 biji ubi kentang
  • Garam
  • Secukup rasa
  • Daun sup

Cara-cara:

  1. Rebuskan ayam dengan air secukupnya. Masukkan sup bunjut serta halia dan bawang putih yang diketuk. Biarkan mendidih dan empuk.
  2. Sementara tu, tumis bawang merah, kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang. Then, masukkan dalam sup tadi. 
  3. Masukkan ubi kentang, lobak merah yang dipotong kasar/besar.
  4. Biarkan ubi kentang empuk. Masukkan garam dan secukup rasa.
  5. Masukkan bawang besar yang dihiris dan cili. 
  6. Siap. Tabur dengan bawang goreng dan daun sup. Sedia di hidang.  

* Boleh juga blend bawang besar dan masukkan terus dalam sup. Kalau tak nak sup yang jernih gitu...:p



* Sedap dimakan dengan set nasi putih, ulam timun batang, dan telur masin ni. Nak lagi, tambah sambal belacan. Fuhhh....memang menyelerakan. Cubalah..:)




Resepi Ketupat Sotong

Dah lama tak buat ketupat sotong ni. Sempena menu berbuka, minggu lepas Ida buatkan ketupat sotong. Terlebih rajin pulak time ni, saja buatkan menu extra untuk dimakan time suami balik terawih.


Bahan-bahan:

  • 10 ekor sotong sederhana besar (lebih pun tak pe..)
  • Secawan beras pulut
  • 2 cawan santan 
  • 1 sudu kecik halba
  • 1-2 keping gula melaka
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Lidi/penyungkil gigi

Cara-cara:

1. Bersihkan sotong. (buang dakwat hitam, sesungut & tulang sotong) betol ke istilah ni. hemtam je yer..hehe..

2. Beras pulut dibasuh dan rendam ngan sedikit santan dalam sejam dua.

3. Sediakan periuk yang di alaskan dengan daun pandan.


4. Isikan beras pulut dalam badan sotong, jangan penuh sangat, sebab ia akan kembang. Lepas tu tutupkan dengan kepala sotong dan kemaskan dengan lidi atau penyungkil gigi.


5. Masak atas api. Masukkan santan, halba, halia, secubit garam, gula melaka (ore kelate panggil nise..:p). Jika kurang manis boleh tambah gula.  

6. Biarkan kuah santan pekat-pekat sedikit. Tapi suami Ida suka kuah banyak. Nanti boleh makan dengan pulut yang ditanak asing. 

7. Agak-agak sotong masak dah perut sotong pun dah kembung, boleh angkat. 









Resepi Daging Masak Merah

Boring makan ayam.. Hari-hari menu ayam je. Kali ni en. suami belikan daging. Katanya, nak makan masak merah daging. Resepi Ida semuanya simple dimple. Campak-campak apa yang Ida suke, dan ini lah hasilnya. Hasil air tangan seorang isteri. Suami suke. hehehe....



Bahan-bahan:

  • 1/2 kilo daging (dicuci dan direbus dahulu sehingga lembut)
  • 2 cawan air rebusan daging @ air
  • 3 ulas bawang merah
  • sedikit halia 
  • 3 sudu besar cili giling
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos cili
  • 2 sudu besar sos tiram
  • sedikit asam jawa
  • 1 biji bawang besar (dihiris nipis)
  • 1 biji cili merah (dipotong)


Cara-cara:
  1. Panaskan minyak, tumisan bawang dan halia yang di blend. 
  2. Masukkan sos tiram, sos cili dan sos tomato, kacau rata. Tambah sedikit air. Biarkan mendidih.
  3. Lepas tu, masukkan daging yang dah direbus tadi, gaul rata. 
  4. Masukkan bawang besar dan cili merah, kacau lagi bagi rata.
  5. Siap! Boleh dihidang bersama nasi panas2.



Resepi Ikan Tongkol Masak Lemak

Ha..Time buat masak lemak ikan tongkol ni teringat pulak kat nasi dagang kan. Ikan tongkol atau lebih familiar Ida panggil Ikan Ayo (ore Kelate). hehehe.. Tapi kali ni buat resepi ni bukan nak makan dengan nasi dagang, tapi makan dengan nasi putih biasa sebagai hidangan lunch@dinner.

Bahan-bahan:
  • Ikan tongkol (direbus dengan sedikit garam dan asam keping)
   Blend:
  • 7 - 8 biji cili kering
  • 3 ulas bawang merah
  • 4 hiris lengkuas
  • 2 hiris halia
  • 1 inci kunyit hidup

  • 3-4 cawan santan
  • 1 keping asam keping
  • Garam, gula dan secukup rasa
  • Timun batang

Cara-cara:
  1. Ikan direbus terlebih dahulu dengan asam keping dan garam.
  2. Kesemua bahan di atas di blend (kadang-kadang Ida tumis dahulu) dan di masukkan ke dalam santan dan dimasak dengan api kecil hingga mendidih. 
  3. Kacau supaya santan tidak berketul. 
  4. Kemudian masukkan ikan tongkol rebus, asam keping, garam, sedikit gula dan secukup rasa. 
  5. Biarkan mendidih seketika.
  6. Masuk timun batang yang dihiris tebal, cili besar hijau/merah.
  7. Angkat dan sedia dihidang.   


*Jangan masak terlalu lama slepas masukan timun batang, takot timun jadi lembik.


Selamat mencuba...:)


Resepi Kerabu Ikan Bilis

Kerabu ikan bilis ni juga merupakan salah satu menu kegemaran seisi keluarga. Macam kerabu-kerabu yang sebelum ni jugak. Kalau makan nasi kat kedai-kedai seafood, normally mesti order tomyam+kerabu bilis+telur dadar, tak pun sup+kerabu bilis+telur dadar. Bila kat rumah husband request yang sama. So, Ida buatkan la. Nak cuba? Jom, follow resepi kerabu ikan bilis Ida..:)


Bahan-bahan:
  • Segenggam ikan bilis (digoreng)
  • 2-3 batang kacang panjang (hiris)
  • 2 biji tomato - buang empulurnya n dihiris dadu
  • 1-2 helai kubis putih-dihiris
  • Sedikit hirisan bunga kantan - dihiris
  • 1 btg serai - dihiris
  • 1 biji bawang merah - dihiris
  • 1/2 biji bawang besar - dihiris
  • 3-4 biji cili padi merah - dihiris
  • sedikit garam
  • sedikit gula
  • jus lemon / limau nipis/ limau kasturi


Cara-cara:

  1. Hiriskan semua bahan kerabu. Kemudian gaulkan semua bahan tersebut. 
  2. Tambah garam, gula dan secukup rasa . 
  3. Perahkan jus limau kasturi.
  4. Ikan bilis yang digoreng digaulkan panas-panas dengan bahan-bahan tadi.
  5. Dah siap! bleh la dihidang...Sedap makan panas-panas. "Krup-krup"..time ikan bilis ni rapuh.



*Kalau nak simpan, selalunya Ida akan asingkan ikan bilis dengan kerabu. sebab nanti ikan bilis jadi lembik dan tak rapuh.




Resepi Kerabu Kerang dan Kacang Botol

Resepi kerabu kali ni sama juga denga kerabu yang lain. Cume kali ni nak melenkapkan resepi kerabu dengan isi kerang dengan kacang botol pula.


Bahan-bahan:

  • Semangkuk isi kerang (direbus)
  • 250gm  kacang botol (dihiris halus)
  • 2-3 batang kacang panjang
  • 2 ulas bawang merah (dihiris)
  • 1/2 ulas bawang besar
  • 1 sudu besar kerisik
  • 7 biji cili merah (dihiris)
  • Sedikit belacan (jika mahu)
  •  Air asam limau secukupnya
  • Garam, gula dan serbuk peras secukupnya
 
Cara-cara:
  1. Masukkan semua bahan-bahan yang dihiris ke dalam mangkuk dan gaul rata.
  2. Kemudian gaul dengan isi kerang yang direbus.
  3. Masukkan bawang besar, cili merah, kerisik dan air asam limau. Kacau sebati 
  4. Sedia untuk dihidangkan.








Resepi Kerabu Kacang Panjang dan Taugeh

Salam Ramadan,

Kali ni Ida nak share salah satu resepi berbuka untuk hari ni iaitu kerabu kancang panjang dengan taugeh ni. Kalau bulan-bulan puasa cam ni tak sah kalau buat kerabu. Mesti buat untuk menu selingan disamping menu-menu utama yang lain. 

Okey..resepinya senang je. Tapi part yang malas sket nak kena potong nipis sume bahan...huhh...penat. 

Bahan-bahan:

Hiris:
  • 4-5 batang kacang panjang
  • Segengam taugeh
  • 1/2 batang bunga kantan
  • 2-3 helai kubis putih
  • 3-4 biji cili merah
  • 1 batang serai
  • 1 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang besar
Gaul:
  • 1@2 sudu kerisik (kelapa goreng dan ditumbuk)
  • 1 ekor ikan rebus (ditumbuk)
  • 2-3 sudu jus limau nipis
  • Gula, garam, secukup rasa


Cara-cara:
  1. Hiris nipis-nipis kesemua bahan kerabu kecuali taugeh tak perlu hiris.
  2. Gaulkan kesemua bahan-bahan yang dihiris.

       3. Siap. Sedia dihidang.






Resepi Sambal Udang Petai

Resepi sambal udang ni salah satu resepi berbuka puasa Ida 1 keluarga. Tapi lupa puasa yang ke berape entah. Baru nak update di tengah-tengah kesibukan ramadhan. Ok jom layan resepi Ida.

Bahan-bahan:
  • Udang (200-300gm) saiz terpulang 
  • 1-3 keping petai - di kopek
  • 4-5 ulas bawang merah kecil
  • 2 ulas bawang putih
  • 6-7 sudu besar cili kering mesin - bubuh lebih kalau nak lebih sambal/kuah
  • sedikit asam jawa
  • sedikit halia
  • 1 biji bawang besar - hiris 
  • Garam 
  • gula
  • Secukup rasa

Cara-cara:

  1. Bawang, halia dan cili kering di blend. Panaskan minyak & tumis bahan blend tadi sehingga wangi.
  2. Masukkan air asam jawa. Biarkan mendidih. 
  3. Masukkan udang, masak sekejap sehingga berwarna merah.
  4. Masukkan petai, bawang besar, garam dan gula secukup rasa.
  5. Masak dan sedia di hidang.




*Sedap makan dengan nasi panas-panas...fuhhh...berselera.





Tuesday, July 23, 2013

Resepi Sup Tulang

Ini la sup tulang versi Ida cook style sempoi. hehee...Trend sup tulang yang Ida masak ni ala-ala sup daging kat Ani Sup Utara, restoran favorite kami time teringin nak makan sup. Tapi yang sup yang Ida buat ni rasa dia mungkin agak-agak sama tapi tak serupa la. :)


Bahan-bahan:
  • 1kg tulang lembu
  • 3 ulas bawang merah - dimayang halus
  • ulas bawang putih - dimayang halus
  • 3 inch halia diketuk
  • 1 sup bunjut
  • 1/2 sudu besar lada hitam - ditumbuk
  • 2 biji ubi kentang
  • Sedikit lobak merah
  • 3-4 biji cili merah
  • Limau nipis
  • Garam dan gula secukupnya
  • Bawang goreng dan daun sup
  • Secukup rasa
  • Air

  • Bahan tumis: 5 kuntum bunga cengkih, 3 biji buah pelaga, 1 btg kulit kayu manis dan 1 kuntum bunga lawang
Cara-cara:
  1. Bersihkan tulang dan masukkan kedalam periuk bersama air. Rebus sehingga empuk dengan api yang sederhana.
  2. Sementara menunggu empuk, masukkan rempah sup bunjut, lada hitam dan halia. Tambah air untuk kuah yang mencukupi. 
  3. Masukkan ubi kentang dan lobak merah. 
  4. Sementara itu, tumis semua bahan untuk tumis dalam kuali berasingan sehingga naik bau. Masukkan tumisan tadi dalam rebusan tulang. 
  5. Masukkan garam, secukup rasa, sedikit gula. Setelah ubi kentang empuk boleh la padamkan api.
  6. tabur bawang goreng dan daun sup. Sedia di makan. 









Resepi Bubur Nasi Baby

Dalam banyak-banyak resepi, ada satu nak share resepi untuk baby. Asyik resepi mama dan papa je, kali ni Ida nak share salah satu resepi bubur nasi untuk my baby boy. Resepi ni sesuai untuk baby yang berumur 7-8 bulan ke atas. Sebelum ni asyik bagi nestum je. Bila rase dia dah boleh makan benda lain, tu yang Ida try buat bubur ni. Alhamdulillah anak Ida makan.:)


Cara nak buat bubur ni senang je. Kalau nak cuba boleh la..

Bahan-bahan:
  • Segengam Beras (basuh, direndam supaya lembut dan tumbuk halus)
  • Lobak merah
  • Isi ayam
  • Air secukupnya
  • Sedikit gula (jika suka)


Cara-cara:
  1. Masak beras yang ditumbuk dengan air.
  2. Biarkan mendidih dan biarkan nasi lembut.
  3. Masukkan isi ayam dan lobak merah (di blend terlebih dahulu).
  4. Tambahkan sedikit gula (baby salalunya suka manis).
  5. Rasa. Sedap? Boleh padam api dan sejukkan.





*Note:
- Beras direndam supaya senang ditumbuk dan senang masak. Tak perlu masak lama untuk nasi lembut dan lembik. Lain orang lain caranya, kalau selesa dengan cara ni boleh la cuba yer.




Sunday, July 14, 2013

Juadah Berbuka di Bazar Ramadan

Salam..

Sebut pasal bulan Ramadan ni seronok betul. Ada bazar ramadan.hehe..macam budak-budak pulak..
Ida, suami dan anak Ida ni sempat ke bazar ramadan, kat Sri Gombak. Bazar ramadan ni bukan sahaja memberi peluang untuk orang Islam membeli jaudah berbuka, malah kaum-kaum lain juga dapat menikmati kemeriahan bulan puasa. Mereka juga turut datang membeli pelbagai juadah yang terdapat di sini. 

Monday, July 8, 2013

Selamat Hari Lahir "Mama" 2013

Salam..

Lagi mengenai kisah birthday. Tapi kali ni birthday diri sendiri..hehe..26 Jun 2013 lepas, baru je sambut birthday Afif (my boy). 07 Julai 2013, celebrate birthday saya pulak. Birthday saya dan Afif dekat-dekat. Nasib baik bukan hari yang sama, hehe... Kalau tak Papa cakap "senang sambut sekali je".

Birthday saya kali ni disambut biasa-biasa je..Tapi penuh bermakna, buat seorang isteri, seorang ibu yang dihargai.:) Ha...nak tahu kat mana ni?? Ini la kat McDonald, Sri Gombak. Suami saya ajak kuar dinner, tapi tak tahu la pulak kat mana tempat yang sesuai nak makan-makan sambil potong kek ni. Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...