Followers

Wednesday, July 24, 2013

Resepi Sambal Udang Petai

Resepi sambal udang ni salah satu resepi berbuka puasa Ida 1 keluarga. Tapi lupa puasa yang ke berape entah. Baru nak update di tengah-tengah kesibukan ramadhan. Ok jom layan resepi Ida.

Bahan-bahan:
  • Udang (200-300gm) saiz terpulang 
  • 1-3 keping petai - di kopek
  • 4-5 ulas bawang merah kecil
  • 2 ulas bawang putih
  • 6-7 sudu besar cili kering mesin - bubuh lebih kalau nak lebih sambal/kuah
  • sedikit asam jawa
  • sedikit halia
  • 1 biji bawang besar - hiris 
  • Garam 
  • gula
  • Secukup rasa

Cara-cara:

  1. Bawang, halia dan cili kering di blend. Panaskan minyak & tumis bahan blend tadi sehingga wangi.
  2. Masukkan air asam jawa. Biarkan mendidih. 
  3. Masukkan udang, masak sekejap sehingga berwarna merah.
  4. Masukkan petai, bawang besar, garam dan gula secukup rasa.
  5. Masak dan sedia di hidang.




*Sedap makan dengan nasi panas-panas...fuhhh...berselera.





No comments:

Post a Comment

NOTE:

Terima kasih kerana sudi singgah dan tinggalkan komen. Harap apajua kandungan dalam blog ini dapat memberi manfaat kepada pembaca semua. Happy reading, happy blogging!! Terima kasih...=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...