Followers

Saturday, August 31, 2013

Resepi Bihun Sup


Sempat juga nak upload resepi bihun sup ni. Sebenarnya resepi ni lebih kurang sama dengan resepi nasi air/nasi sup yang Ida buat tu, cuma resepi bihun sup ni ada sket yang Ida tambah bahan-bahannya. Jom tengok resepinya.

Friday, August 30, 2013

Resepi Nasi Air/ Nasi Sup

Salam...:-)

Kali ni Ida nak share resepi  kegemaran Ida. Time pregnant dulu, selalu mengidam nak makan nasi macam ni. hehe...yela, time preggy, selera makan tak de. Teringin nak makan nasi yang lembik ala-ala bubur nasi. Sebenarnya, nasi air atau pun nasi sup ni, memang popular di Kelantan dan Terangganu. Kat KL, mungkin panggil nasi bubur, tapi cara penyediaan lain sket la. Menu ni, sesuai untuk semua, bukan untuk orang sakit or tak lalu makan je. Orang sihat pun ramai yang meminati hidangan nasi air/nasi sup ni. Sedap dimakan panas-panas. 

Resepi Nasi Ayam Special

Salam...

Hai ibu-ibu, kakak-kakak..pening duk mencari resepi untuk menu lunch ke?? hehe...meh tengok resepi yang Ida nak share, iaitu salah satu resepi nasi ayam yang sedap ni.(suami cakap sedapnyer..hehe...). Resepi asalnya pun dah lupa Ida ambil kat mane..

Untuk nasi ayam kali ni Ida nak buat ayam bakar, sebelum ni goreng je..Hmm...ini yang special nih...:P Okey, tanpa membuang masa lagi, jom kita tengok resepinya.

Berbuka Puasa di Flaming Steamboat Buffet

Salam..

Baru jumpa photo-photo time berbuka puasa hari tu. Dah basi dah.hehe...Maklumlah, bukan full time meng'upload', jadi ambil masa la sket.huhu...Okey..kisah yang menarik jugak dalam bulan puasa lepas, Ida satu keluarga sempat berbuka puasa bersama-sama dengan ofismate husband. 

Sumber: Flaming Steaboat All You Can Eat Buffet

Monday, August 26, 2013

Resepi Murtabak Maggi

Salam..

Pernah makan murtabak maggi tak? Suka tak? hehe....Ida pernah buat murtabak maggi ni. Sedap. Ramai jugak yang tanya camner buat ni.hehe...senang je. Dulu Ida pun tengok resepi ni jugak, tapi dah lupa dah tengok kat mana. Nak senang, Ida gunakan pemanggang ikan ajaib tu. Ok, jom tengok resepi kegemaran ramai ni..:)


Sunday, August 25, 2013

Resepi Biskut Arab (Biskut Suji)

Salam u all..

Belum habis lagi update pasal biskut raya ni.hehe....kali ni Ida nak share resepi biskut arab atau pun dikenali juga dengan biskut suji yang Ida buat time raya hari tu. Ida buat semuanya resepi yang senang-senang.hehe...macam biskut arab ni lah, senang je cara nak membuatnya. Okeh..jom kita tengok resepi biskut arab a.k.a biskut suji ni pula:)

Resepi Rendang Ayam

Untuk resepi rendang ayam, resepinya sama juga untuk resepi rendang daging. Cuma gantikan daging dengan  ayam. Untuk menu hari raya lepas, Ida memang buat dua jenis rendang ni, ayam dan daging. Mujur la kedua-duanya sedap.hehe...(puji sendiri)hehe...

Rendang ayam ni pun, Ida gunakan rempah yang sama iaitu rempah cap bunga rose. Nanti la, next time nak try buat menggunakan rempah-rempah yang lain pula. (Test and taste.hehe..). Oppss...once again, thanks Dapur Malaysia. Jom tengok resepinya. 


Resepi Rendang Daging

Salam..

1st time buat rendang daging untuk raya.hehe..Alhamdulillah ia menjadi:-) Resepi asal Ida ambil kat Dapur Malaysia.com . Thanks for the recipe. Resepi rendang yang Ida tengok tu mungkin resepi rendang Terengganu, sebab ia menggunakan rempah cap bunga rose. Ha..Ok la tu, kebetulan Ida beraya rumah mertua kat Terengganu.

Semua bahan-bahan yang diperlukan senang dicari, melainkan daun kunyit. Huhh....mungkin sambutan untuk daun kunyit tinggi dekat-dekat nak raya, susah nak dapat.huhu.. Untuk rempah cap bunga rose Ida sengaja beli lebih, takot nanti nak buat kat KL.hehe... 

Saturday, August 24, 2013

Resepi Popia Nestum (Kerepek)

Salam..

Kali ni teruja nak buat kerepek popia nestum. Al-kisahnya untuk popia nestum ni macam ni. hehe..(dah start dah..). Masa duk di rumah kat KL, Ida dah buat sket popia gulung serunding, tapi tak sempat nak siapkan. Jadi semua bahan-bahan ni, Ida wat balik kampung. Kononnya nak sambung buat kat rumah mak kat kampung pulak.hehe....tapi malangnya, kulit popia tu dah rosak la, susah nak gulung, dan tak melekat lagi. Nasib baik tak buang lagi kulit popia tu. Kakak Ida ada cadangkan suruh buat popia nestum untuk kulit popia tu daripada membazir. 

Dengan sedikit kerajinan yang masih berbaki dan semangat dari suami, maka kami beli bahan-bahan untuk membuat kerepek popia nestum walaupun dah last minit dah nak raya. Cam gitu la ceritanya.hehe....Ida panggil kerepek, sebab popia nestum ni macam kerepek. hehe.. Cara buatnya senang sangat. Bahan-bahan dia pun sket je. Tapi rasanya sedap...hemmm....Apa lagi dah panjang lebar duk cerita ni jom la tengok resepi kerepek popia nestum.


Resepi Popia Serunding Gulung (Mini)

Salam..

Hi, kali ni Ida nak share cara buat popia serunding mini yang Ida buat untuk raya hari tu. Korang buat biskut raya tak?? Atau beli je.hehe..Untuk raya ni, Ida pun banyak yang beli jugak, cuma terlebih rajin sket je, nak buat popia serunding ni.hehe...Lagipun dah lama suami belikan serunding yang tersimpan dalam peti ais tu. Senang je. Cuma kena ada sedikit kesabaran untuk menggulung popia yang kecil-kecil ni. Dah namanya pun mini kan...Ok la jom kita tengok resepinya. 


Friday, August 23, 2013

Berbuka Puasa di Fiske Steakhouse & Asam Pedas

Salam...

Hai..Salam lebaran. Raya sudah puasa pun sudah.hehe..Tapi Ida baru nak update story pasal berbuka puasa hari tu. Maklum la time tu dah penghujung Ramadan dah, busy dengan persiapan raya dan persiapan nak balik kampung bagai. So, tak sempat nak update blog. 

Okey kali ni, Ida nak cite sket pasal berbuka puasa kat sini lah. Fiske Steakhouse & Asam Pedas. Sape-sape yang belum pernah datang boleh cuba. Siap recommend lagi ni.hehe..bukan apa memang sedap dan berbaloi. 

Tuesday, August 20, 2013

Ikan Kerapu Masak 3 Rasa

Salam u all...

Ini pula cerita time Ida kat rumah mertua. Ada seekor ikan ni dalam peti ais. Mula-mula tak kenal ikan ape ni, tapi kakak ipar yang beritahu, "ini la ikan kerapu". hehe....Satu nama ikan lagi yang Ida kenal. Maklum la baru nak menghafal nama-nama ikan.hehe... Besar ikan ni, nak masak ape? En. husband tolong google kan, katanya ikan kerapu ni sedap masak 3 rasa. Ok..nasib baik ilmu masak ikan siakap 3 rasa dah ada, cuma yang ni guna ikan kerapu. Jom tengok resepi ikan kerapu 3 rasa ni. Resepinya lebih kurang sama dengan resepi ikan siakap 3 rasa, cuma ikan je yang berbeza.

Resepi Hati Lembu Goreng Bersantan

Salam..

Hai...Korang pernah makan hati tak?? Bukan hati dan perasaan tu, tapi hati lembu la..hehe...Resepi kali ni berbeza sket, tak tahu la korang pernah masak hati lembu dengan cara macam ni ke tak. Sebenarnya Ida pun tak tahu apa nama resepi sebenar masakan ni. Tapi selalu makan mak masak camni.hehe.. so main letak je nama untuk resepi ni, hati lembu goreng bersantan..:) 

Resepi Nasi Lemak Special

Salam...

Nasi lemak sememangnya sudah menjadi menu kegemaran ramai kan. Jarang-jarang sekali makan boleh la..kalau hari boleh naik berat badan ni. hehe... Resepi nasi lemak yang Ida masak ni lebih kurang sama juga dengan resepi yang lain. Cumanya ia special sebab ada ayam goreng dan papadom lagi. hehe.. Dengan lauk pauk yang ditambah dalam menu asal nasi lemak ni ia memang nampak menyelerakan. Maklum la, ini bukan menu sarapan pagi kami sekeluarga tapi resepi berbuka puasa hari tu. Tukar-tukar selera makan.. :)

Monday, August 19, 2013

Nasi Goreng Lada Hitam Ayam Goreng

Salam,

Tekak ni rasa nak makan nasi goreng la.hehe...Kali ini Ida nak kongsikan menu serba ringkas iaitu nasi goreng lada hitam. Selalu kalau kat kedai request nak makan nasi goreng blackpaper. Ha, kali ni nasi goreng blackpaper dari dapur Ida sendiri. 

Resepi Kerabu Timun Batang

Salam...

Bertemu lagi yer..:p Kali ni Ida nak share salah satu kerabu timun. Resepi ni dari mak ida. Teringat air tangan mak pulak. Sedap..hehe...

Resepi Ikan Siakap 3 Rasa

Salam..

Apa resepi korang hari ni?? Kali ni, Ida nak share resepi ikan siakap 3 rasa.  Apa yang sampai 3 rasa ni. Manis, masam, pedas kan, kan, kan...(^_^). Ikan siakap ni kalau kat kampung Ida, dipanggil Ikan Kakap. Dulu ingatkan dua nama ikan ni berbeza, tapi rupanya sama. Ikan siakap, atau dikenali juga ikan kakap puteh. :)

Resepi Ayam Percik Kelantan

Bersua lagi dengan resepi yang Ida bawakan hari ni iaitu resepi ayam percik Kelantan. Ida masak ayam percik ni untuk resepi berbuka hari tu. 

Tengok kat pasar ramadan macam-macam jenis ayam percik ada jual. Terliur plak nak masak sendiri. Tapi ayam percik yang Ida buat ni, berkuah putih. Selalunya ayam percik Kelantan kuahnya bewarna putih.

Ok..jom memasak bersama k..:)

Sunday, August 18, 2013

Resepi Ayam Goreng Kicap

Hari-hari makan ayam ni, naik jemu dah. Hmmm....tapi kali ni cara masak ayam ni lain sket. Ayam goreng kicap. Kira lain la tu. hehehe... Jom, tengok resepi ayam masak kicap.

Resepi Ikan Pari Salai Masak Lemak Cili Api

Salam,

Kali ni Ida nak share resepi ikan pari ni. Kalau dulu mak selalu masak time bulan-bulan puasa. (Mungkin bulan puasa, juadahnya pun special juga la.hehe...) Kali ni nak try masak. Teruja nak masak, sebab suami katanya tak pernah makan lagi ikan pari salai masak lemak ni. 

Resepi Ikan Talipia Merah Bakar

Salam. Hai,

Kali ni satu jenis lagi nama ikan yang Ida kenal. Ikan Talipia Merah. Nampak ikan ni macam fresh je kat pasar tadi, tu yang beli. Suami cakap ikan ni kalau bakar, sedap. Apa lagi terus cari resepi ikan bakar untuk ikan ni. Mudah je resepinya.

Resepi Tomyam Ala Thai

Tomyam, sinonim dengan pedas dan masam. Hmm...berair air liur ni dibuatnya bila teringatkan rasa tomyam ala thai ni. Kalau nak tahu, tomyam ni salah satu hidangan favorite Ida sekeluarga juga. Selalunya Ida akan gunakan perencah tomyam Mae Pranom Brand-Thai Chili Paste. Mungkin ni la yang menjadikan tomyam yang Ida masak ni ala thai. hehe..Jom tengok resepinya..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...