Followers

Thursday, January 2, 2014

Resepi Kailam Ikan Masin..Best!

Kailam ikan masin selalunya menjadi menu pelengkap bila makan kat kedai-kedai makan kan..Terutamanya bila order nasi putih, sup atau tomyam serta telur dadar. Fuhh...menyelerakan...hehe....


Macam mana nak masak kailam ikan masin macam kat kedai-kedai tu? Okey jom tengok, inspirasi resepi ni Ida cuba dari Myresepi. hehe...tq yer..Bila dah siap masak...tak sabar nak rasa...sedap..:P



Bahan-bahan:
  • 1/2 biji bawang besar (dihiris nipis)
  • 3 ulas bawang putih (diketuk)
  • seikat sayur kailam (dipotong dan asingkan batang)
  • 2 ketul ikan masin (asingkan tulang)
  • 2-3 biji cili padi (dihiris)
  • 2 sudu sos ikan
  • 2 sudu sos tiram
  • 1/2 biji tomato (tambahan)
  • Sedikit air


Cara-cara:
  1. Goreng ikan masin dengan sedikit minyak sehingga masak.
  2. Kemudian, masukkan bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
  3. Masukkan batang kailam serta sos ikan dan sos tiram. Kacau sekata.
  4. Selepas itu, masukkan sedikit air, sayur kailam dan cili yang telah dipotong.
  5. Biarkan masak seketika dan boleh la padamkan api. 



Siap. Sedia dihidangkan..=) 





4 comments:

NOTE:

Terima kasih kerana sudi singgah dan tinggalkan komen. Harap apajua kandungan dalam blog ini dapat memberi manfaat kepada pembaca semua. Happy reading, happy blogging!! Terima kasih...=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...