Belum habis lagi resepi masakan tersusun dalam draf ni.huhu..Tak pe, Ida akan update satu-satu k. Kalau dulu Ida dah update resepi tomyam ala thai, sekarang ni resepi tomyam campur pula. Bahan-bahannya hampir sama, cuma ditambah dengan lauk-lauk ala-ala tomyam seafood gitu.
Resepi asal dah lupa dah amik kat mana. Time nak masak je tengok resepi jap. Belek-belek. Pastu dah lupa dah tengok kat mana. huhu....Walau apa pun, cara memasak tomyam ni terpulang pada kreativiti sendiri, yang penting rasanya yang memuaskan. Betul tak...=)
Kisarkan:
- 1-2 biji tomato (untuk pekatkan kuah sket)
- 2 biji bawang putih
- 1 biji bawang merah
- Cili padi untuk pedas
Bahan-bahan:
- Sedikit ayam
- Sedikit udang
- Sedikit sotong (jika ada)
- 3 ulas bawang putih (diketuk)
- 2 ulas bawang merah (dipotong kasar/belah 4)
- 1/2 bawang besar (dihiris)
- 2 batang serai (ketuk/hiris serong)
- 1 biji tomato (belah 4)
- 1 inci lengkuas (diketuk)
- 2-3 sudu tomyam paste
- 1 sudu asam jawa (adabi Xtra)
- 2 helai daun limau purut
- Sedikit air perahan limau nipis
- Garam, gula secukup rasa
- Sedikit minyak (untuk menumis)
- Sayur campuran
- Panaskan sedikit minyak. Tumis bawang putih dan merah sehingga naik bau.
- Masukkan tomyam paste, asam jawa, daun limau purut,lengkuas dan serai. Tumis seketika.
- Masukkan bahan yang telah dikisar tadi biarkan mendidih. Masukkan ayam, gaul sekata dan tutup periuk untuk seketika.
- Kemudian boleh tambah air yang cukup untuk kuah. Biarkan mendidih. Kemudian masukkan udang dan sotong.
- Selepas tu, perlahankan api, masukkan sayur campur.
- Tambah garam dan secukup rasa. Masak seketika.
- Akhir sekali masukkan bawang besar dan tomato.
- Dah siap dan sedia dihidang.
No comments:
Post a Comment
NOTE:
Terima kasih kerana sudi singgah dan tinggalkan komen. Harap apajua kandungan dalam blog ini dapat memberi manfaat kepada pembaca semua. Happy reading, happy blogging!! Terima kasih...=)