Kalau sebelum ni, Ida masak nasi goreng cendawan, kali ni nak kongsikan resepi cendawan goreng sos tiram pulak. Bukan apa...cendawan yang hari tu banyak lebih lagi , so buat je la resepi ni pulak.
Resepi ni sedap di makan dengan nasi putih ataupun bagi penggemar-penggemar cendawan... nak ratah pun sodap jugak..=) Terdapat banyak brand cendawan tiram dipasaran. Ida guna cendawan tiram kelabu ni.
Hmmm...menyelerakan bukan...Okey..tanpa buang masa jom kita tengok resepinya.
Resepi Cendawan Goreng Sos Tiram
Bahan-bahan:
- 1 paket cendawan tiram
- Sedikit putik jagung (dibelah memanjang)
- 6-8 ekor udang (serderhana besar)
- 1/2 biji bawang besar - hiris kasar
- 2 ulas bawang putih (diketuk)
- 2 biji cili api (diketuk)
- 4 sudu besar sos tiram
- 3-4 biji lada hitam (diketuk)
- Sedikit tepung jagung (dibancuh dengan sedikit air)
- Air secukupnya
- Sedikit garam
- Sedikit minyak (untuk menumis)
- Serbuk perasa secukupnya
Cara-cara:
- Panaskan sedikit minyak. Kemudian tumiskan bawang putih dan lada hitam sehingga naik bau.
- Masukkan sos tiram, dan sedikit air. Biarkan mendidih seketika.
- Tambahkan air bancuhan tepung jagung tadi supaya kuahnya agak pekat-pekat sedikit.
- Kemudian masukkan udang, cili dan putik jagung. Tambah garam dan serbuk perasa. Biarkan putik jagung dan udang agak masak sedikit.
- Akhir sekali baru masukkan cendawan dan kacau sekata. Padamkan api.
- Siap dan sedia dihidang
Rasanya sedap dan mengancam sekali. Terasa manis air udang dan putik jagungnya...Pergghh...Cukup menyelerakan =)
Selamat mencuba...
Suka makan cendawan nie..semalam baru buat sup cendawan..
ReplyDeleteyeke..sup cendawan blm buat lagi..nnti nak try buat sup cendawan pulak=)
Deletecendawan goweng sdp...mne2 cndwn ltk kt sayur mmg laju je mkn..cndwn butang ltk kt spageti fuhhh mantap..=)
ReplyDeleteSedap, sudah try masak tadi. Cuma x letak cili sebab mkn dgn anak2.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDelete