Pernah masak maggi tak? Sure ramai yang pernah kan. Mana taknya pengalaman kat hostel dulu-dulu masih segar dalam ingatan ni. Tapi dulu masak biasa-biasa je. Ambik air panas, just rendamkan dan masukan perisanya.
Sekarang dah lain. Cara masak sebagai isteri la katakan.:p 1st time buat, main campak-campak je. Ikut selera dan bahan yang ada. Memang sedap. Lepas makan, husband request 'nanti buatkan lagi yer'. hehe....
Okeh..jom tengok cara Ida masak maggi..
Bahan-bahan:
- 2-3 paket maggi kari serta rempah kari kat dalamnya
- 3 ulas bawang putih (diketuk/tumbuk)
- Sedikit sayur-sayuran (sawi, kubis, carrot)
- Sedikit tauhu goreng
- 2 sudu serbuk kari
- 1 dahan daun kari
- 2 biji telur
- Sedikit isi ayam (dipotong kecil)
- Air secukupnya
- Sedikit minyak masak
- Limau nipis
Cara-cara:
- Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumis bawang putih sehingga perang sedikit.
- Masukkan sedikit air, kemudian masukkan serbuk kari, kesemua rempah serbuk kari maggi dan daun kari. Kacau sehingga naik bau.
- Kemudian masukkan isi ayam. Gaulkan.
- Selepas itu boleh masukkan air untuk kuah. Kacau dan biarkan mendidih.
- Bila dah mendidih perlahankan api, boleh la masukkan sayur-sayuran, tauhu goreng dan maggi.
- Kemudian pecahkan telur kedalam periuk. (Ida suka telur tu tak pecah, so biarkan masak tanpa kacau).
- Biarkan sekejap boleh padamkan api. Jangan terlalu lama, takut maggi akan mengembang dan lembik.
- Sedia dihidang. Nak makan perahkan dengan limau nipis.
- Slurrpp...sedapnya makan time panas-panas.
Selamat mencuba...=)
Azhan: bulan puasa ni, tgk gambar megi pun sedap
ReplyDelete