Followers

Sunday, September 8, 2013

Resepi Asam Pedas Ikan Patin (versi Kelantan)

Ikan patin. Mungkin tak ramai yang gemarkannya kerana penyediaannya yang rumit selain dari baunya yang hanyir. Sebut sahaja ikan patin, resepi yang paling sinonim dengannya  ialah Ikan Patin Masak Asam Pedas. 

Resepi asam pedas pula memang terkenal di Melaka, kerana kuah asam pedasnya yang merah menyala dan betul-betul pedas. Berbeza pula dengan asam pedas Kelantan. Kuahnya yang agak jernih sedikit dan rasa pedasnya mungkin kurang pedas. 

Bagi Ida, kalau pedas yang melampau ni, langsung tak boleh makan. Jadi, bila kita masak sendiri boleh kita tentukan tahap kepedasan yang kita nak tu..:)

Okey, berbalik pada asam pedas ikan patin. Resepi ni memang febret suami dan keluarga. Mak Ida sekarang ni pun, suka sangat masak asam pedas ikan patin ni kerana abah dan adik-adik amat gemarkannya. Kalau ada asam pedas ikan patin ni, dorang mesti makan bertambah punya la..hehe..

Jom la, Ida kongsikan resepi asam pedas Kelantan yang simple tetapi sedap ni:)


Bahan-bahan: (2-3 orang makan)

  • 1 ekor ikan patin (dipotong dan dibersihkan)
  • 1 ulas bawang putih (dikisar)
  • 4 ulas bawang merah (dikisar)
  • 1/2 inci lengkuas (dikisar)
  • 1/4 inci halia (dikisar)
  • 4 sudu cili giling (lada kering yang dh dikisar)
  • 1 sudu serbuk kunyit
  • 4-5 biji cili padi (diketuk-terpulang kalau nak pedas)
  • 3 sudu besar asam jawa (Adabi Xtra)
  • Segenggam daun kesum
  • 1 kuntum bunga kantan (di belah dua)
  • 2-3 biji bendi 
  • Garam
  • Serbuk secukup rasa 
  • Air (kuah secukupnya)

Cara-cara:
  1. Masukkan air dan bahan-bahan kisar, serbuk kunyit serta lada kering yang dikisar. 
  2. Kemudian masukkan bunga kantan, daun kesum, cili dan juga bendi. 
  3. Seterusnya masukkan asam jawa, garam, serbuk secukup rasa. Biarkan mendidih.
  4. Last sekali baru la masukkan ikan patin. Biarkan seketika.
  5. Padamkan api. Jangan masak terlalu lama, takut isi ikan patin jadi lembik. 
  6. Dah siap dan sedia dihidang.

Tips:

* Petua hilangkan hanyir ikan patin. Ikan patin di potong dan dibasuh. Kemudian lumurkan dengan air asam jawa.

* Boleh jugakan gantikan asam jawa dengan asam keping/asam gelugor. Tapi untuk rasa masam yang 'kick' Ida lebih suka guna asam jawa.

* Asam pedas ikan patin sangat sedap dimakan bersama ulam-ulam, budu @ sambal belacan. Pasti menyelerakan.

No comments:

Post a Comment

NOTE:

Terima kasih kerana sudi singgah dan tinggalkan komen. Harap apajua kandungan dalam blog ini dapat memberi manfaat kepada pembaca semua. Happy reading, happy blogging!! Terima kasih...=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...