Hai..Selamat petang..:)
Mee kari, salah satu menu favorite Ida jugak tau. Rasa kuahnya yang sedikit pedas, lemak-lemak santan kuah karinya...perggghh...sedapnya. Ditambah pula dengan rasa isi kerangnya yang digigit-gigit time makan mee kari ni. Okey, ni resepi yang Ida selalu masak. Silakan untuk rujukan puan-puan dan cik-cik yang gemar masak sekalian =)
Bahan-bahan: 4-5 orang makan
- 8-10 cawan santan (dari 1 biji kelapa)
- 5 ulas bawang merah (dikisar)
- 3 ulas bawang putih (dikisar)
- 1/2 inci halia (dikisar)
- 1/2 inci lengkuas (dikisar)
- 3 sudu cili kering – (yang sudah dikisar)
- 1/2 paket rempah kari daging
- 1 kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih (untuk tumis)
- 3-4 dahan daun kari
- 1 keping asam keping
- Garam serta gula secukup rasa
- Sedikit ayam (isi serta tulang)
- 10 ekor udang sederhana besar
- 6-10 biji fish ball (dibelah dua) @ fishcake pun boleh
- 1 cawan isi kerang
- tauhu sponge goreng
- 1-2 paket mee kuning
Lain-lain:
- 2-3 biji telur rebus (belah 2 @ 4)
- sedikit tauge dan sawi (dicelur)
- Sedikit daun sup dan daun bawang
- Bawang goreng
- Lada merah (dipotong)
- Limau kasturi
Cara-cara:
- Tumis bahan yang dikisar dan bahan tumis sehingga garing dan naik bau.
- Masukkan rempah kari daging, cili kering dan daun kari. Biarkan sehingga pecah minyak.
- Masukkan ayam dan gaul-gaul seketika.
- Kemudian masukkan santan dan asam keping. Biarkan sehingga mendidih.
- Selapas itu masukkan isi kerang diikuti fish ball dan udang.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Akhir sekali masukkan tauhu sponge goreng.
- Bila dah masak, boleh la dihidangkan dalam manggkuk bersama mee, sayur yg dicelur dan telur rebus.
- Taburkan juga dengan daun sup, daun bawang, cili merah serta bawang goreng.
No comments:
Post a Comment
NOTE:
Terima kasih kerana sudi singgah dan tinggalkan komen. Harap apajua kandungan dalam blog ini dapat memberi manfaat kepada pembaca semua. Happy reading, happy blogging!! Terima kasih...=)