Followers

Thursday, September 19, 2013

Resepi Puding Roti Jagung Sos Kastard..Ermmm..^_^

Resepi yang Ida nak kongsi kali ni special sket sebab tak pernah buat sebelum ni. Excited nak buat, kerana nampak sedap. 

Kebetulan, nak pulangkan pinggan jiran kami, sebelum ni jiran kami ada hantar makanan. Segan nak pulangkan pinggan kosong, so Ida buatkan sedikit punding ni. Tak de la segan hantarkan pinggan kosong kan. hehe...

Cara nak buatnya simple je. Bahan-bahannya pun senang dapat dan rasanya pun sedap.


Bahan-bahan:
  • 8 keping roti
  • 2 cawan susu segar
  • 100 gram kismis
  • 1/2 tin jagung
Bahan-bahan (dipukul)

  • 4 sudu besar gula
  • 2 sudu besar butter
  • 2 biji telur
  • 1 sudu teh tepung jagung
  • esen vanila
Cara-cara:

  1. Carikkan roti kemudian ketepikan.
  2. Pukul gula, butter, telur, tepung jagung dan esen vanila sehingga sebati.
  3. Kemudian masukkan susu cair dan jagung (dalam tin). Kacau sebati.
  4. Sediakan loyang yang disapu dengan sedikit dengan sedikit marjerin/butter.
  5. Selepas itu, roti yang dicarik-carik tadi dicelup satu persatu kedalam adunan tadi dan dimasukkan dalam loyang. 
  6. Susun roti menjadi beberapa lapisan dan setiap lapisan taburkan dengan kismis.
  7. Lakukan sehinga roti tadi habis dicelup.
  8. Baki adunan boleh dimasukan dalam loyang bersama-sama roti.
  9. Akhir sekali boleh la bakar selama 30 minit atau hingga masak dengan suhu 180°C.
  10. Bila dah masak boleh angkat dan biarkan sejuk.



Bahan-bahan Sos Kastard:

  • 1 tin susu cair
  • 2 sudu besar gula
  • 2 sudu tepung kastard

Cara-cara:
  1. Masukkan semua bahan-bahan dalam periuk. 
  2. Kacau di atas api sederhana sehingga pekat.  
  3. Bila agak pekat boleh la padamkan api.
  4. Akhir sekali boleh la curahkan atas puding roti jagung tadi. 



Puding Roti Jagung dengan Sos Kastard siap!!..Ermmm..^_^

Selamat Mencuba...=)


1 comment:

  1. Sedap ni..menu raya nanti..heheh.tq.
    Jmput singgah blog saya ea.. dirawanhartawan.blogsport.com

    ReplyDelete

NOTE:

Terima kasih kerana sudi singgah dan tinggalkan komen. Harap apajua kandungan dalam blog ini dapat memberi manfaat kepada pembaca semua. Happy reading, happy blogging!! Terima kasih...=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...