Followers

Wednesday, June 5, 2013

Resepi Maggi Goreng


Assalamualaikum...

Haa...Masa untuk Ida update resepi. hehe...Kali ni nak share resepi Maggi Goreng. Agak-agak macam special la jugak. Menu ni Ida masak time makan malam yang lepas. Ni gara-gara tengah hari kuar jalan-jalan dan shoping, then lunch pun kat luar jugak la. So, untuk dinner, nak senang masak just masak maggi je la. Tapi kali ni maggi goreng! Fuhh..boleh tahan...berselera makan malam, walaupun sekadar maggi..:)

Okeh, ini resepi maggi goreng yang Ida buat.

Bahan-bahan 

  • 3 bungkus Maggi Kari (di rendam air panas seketika & toskan)
  • 2 biji Telur
  • Isi Ayam
  • Sedikit Sayur sawi
  • Sedikit Lobak merah
  • Timun Batang
  • 2 packet perencah kari maggi (jangan guna semua, nanti masin sebab tak berkuah)
  • Kicap  secukupnya
  • Minyak untuk menumis
  • 3 ulas bawang putih
  • 2, 3 biji cili api (kalau nak pedas)


Cara-cara
  1. Masuk sedikit minyak untuk goreng telur dan kacau. (buat macam scramble egg). Angat dan ketepikan dahulu. 
  2. Panaskan minyak lain dan tumis bawang putih hingga naik bau. (sekejap je, jangan bagi hangus..:p)
  3. Kemudian masukkan isi ayam, biarkan isi ayam tu masak sedikit. 
  4. Masukkan perencah maggi kari..gaul seketika, then masukkan sayur sawi dan carrot.. kacau sekejap bagi layu sedikit.
  5. Masukkan maggi yang ditoskan tadi, gaul sebati...kemudian tambahkan kicap supaya nampak kehitaman sedikit.
  6. Last sekali, masukkan telur scramble egg tadi. Gaul sebati supaya telur bergaul mesra dengan maggi tadi.
  7. Ok..boleh angkat dan hidang. Hiris timun batang, dan limau nipis. 



Selamat menjamu selara..slirppp..nyum-nyum...:O










No comments:

Post a Comment

NOTE:

Terima kasih kerana sudi singgah dan tinggalkan komen. Harap apajua kandungan dalam blog ini dapat memberi manfaat kepada pembaca semua. Happy reading, happy blogging!! Terima kasih...=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...