Followers

Monday, June 10, 2013

Resepi Ayam Bakar Ala Nandos

Ha....Ini Ayam Bakar Ala Nandos resepi yang di modified sendiri..hehehe.. Nak dijadikan cerita, 1st time makan dekat Nandos, ayam dia sedap..tapi allergic la pulak. Tak tahu bahan yang digunakan tu apa. Muka jadi gatal-gatal dan merah-merah. Husband pun sama lepas makan dia asyik duk bersin je. Tak tahu la orang lain makan macam mana.

Nak sangat makan ayam ni, masak sendiri je la..Bila google search, banyak rupanya resepi ayam bakar ala nandos yang simple macam ni.

Ini ayam ala nandos saya sendiri, mungkin tak cukup bahan nak taruk semua, saya campak-campakkan apa yang ada. So jadi la macam ni. Heee... Tak kisah la, janji sodappp...:)



Bahan-bahan
  • 1 ekor ayam (dipotong dan di bersihkan) - saya ambil part best je, kepak, paha, dada
  • 1/3 botol sos peri-peri nandos (marinade sauce)
  • Sedikit sos tiram
  • 2.5 sudu gula
  • 2 sudu minyak makan
  • 1/2 sudu lada hitam (tumbuk kasar)
  • 1/2 sudu serbuk jintan manis
  • 1/2 sudu serbuk cili
  • garam, dan perasa secukupnya.
  • 1 biji bawang besar di potong baji

Cara-cara
  1. Lumur ayam dengan semua bahan dan perap beberapa jam. Kalau boleh perap semalaman.
  2. Pastu ayam ni saya tak guna avon pun, saya gunakan pemanggang ikan ajaib..:) Lebih senang.
  3. Bakar dengan api sederhana sehingga masak. Jangan bagi terlalu kering nanti tak juicy plak ayam tu.
  4. Senangkan..Dah masak boleh la dihidangkan.











No comments:

Post a Comment

NOTE:

Terima kasih kerana sudi singgah dan tinggalkan komen. Harap apajua kandungan dalam blog ini dapat memberi manfaat kepada pembaca semua. Happy reading, happy blogging!! Terima kasih...=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...