Followers

Monday, June 10, 2013

Ikan Bawal Masak Chuan


Okey..Ini pula kisah ikan bawal..Minggu lepas terrrbeli pulak ikan bawal ni.. (baru knl rupe ikan ni.hehe..). Maklum la saya kureng sket bab-bab nama-nama ikan ni. Pergi pasar main tunjuk-tunjuk je nak ikan apa. Nama ikan tak tahu.hehe....

Sebelum ni tak pernah masak pun ikan ini. hurmm...hari ni baru lah terrrcari-cari la resepi untuk ikan ni. Masak apa yang best yer?? Apa lagi google la resepi untuk ni. Terpikat dengan resepi dari blog Dunia Cinta Kami Ikan Bawal Masak Chuan.. Jom tengok macam mana resepi dia 


Bahan-bahan

  • 3 ekor ikan bawal putih saiz sederhana
  • 1 biji bawang besar ~ hiris
  • 2 ulas bawang putih ~ hiris nipis
  • 1 biji cili merah ~ buang biji, hiris dan dadu halus ( yana guna cili api )
  • 3 camca besar plum sos
  • 1 camca besar sos tiram
  • 1 cawan air
  • Sedikit kicap cair
  • Gula secukup rasa
  • Hirisan daun bawang untuk hiasan

Cara-cara
  1. Ikan disiang, cuci bersih, kelar sedikit dan lumur dengan secubit garam, serbuk lada sulah dan sedikit serbuk kunyit. Goreng hingga kuning keemasan, toskan dan susuh dalam pinggan sesuai.
  2. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang besar, bawang putih dan halia. Tumis hingga wangi. 
  3. Masukkan cili, sos plum dan sos tiram. Kacau rata dan masukkan air, Biar mendidih. 
  4. Tambah gula secukup rasa dan kicap cair.. Masak hingga pekat. 
  5. Tuang atas ikan tadi, hias dengan hirisan daun bawang dan hidang segera selagi hangat.
Siap! Ikan bawal masak chuan, setelah resepi saya modified sikit-sikit sebab main campak-campak apa sahaja  yang saya suke...hehe..






-TQ-






No comments:

Post a Comment

NOTE:

Terima kasih kerana sudi singgah dan tinggalkan komen. Harap apajua kandungan dalam blog ini dapat memberi manfaat kepada pembaca semua. Happy reading, happy blogging!! Terima kasih...=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...