Followers

Thursday, October 16, 2014

Resepi Nasi Goreng Cina Simple

Kali ini Ida nak masak simple je. Nak buat nasi goreng je. Nasi goreng yang paling simple, iaitu nasi goreng cina. 


Kenapa agaknya dipanggil nasi goreng cina ek?? Mungkin orang yang mula-mula dulu masak nasi goreng ni adalah orang Cina atau mungkin jugak kerana sayur-sayur campur (mix frozen vegetable) yang digunakan kot. Rasanya nasi goreng lain tak ada mix frozen vegetable macam ni kan. 

Itu kelebihan-kelebihan nasi goreng yang terdapat kat Malaysia ni, ada kelainan dan rasanya yang tersendiri. 

Bagi Ida, nak masak nasi goreng cina ni teramat la senang. Bahan-bahannya pun tak banyak. Tapi untuk resepi ni Ida tak menggunakan mix frozen vegetable pun, Ida just gunakan carrot yang di potong-potong dadu. Tak de la macam mix frozen vegetable tu yang mempunyai campuran carrot, jagung dan juga kacang hijau. 


Sebab tu la, resepi kali ini di namakan Nasi Goreng Cina Simple! Ok, nak resepinya seperti di bawah.


Bahan-bahan:
  • 2 mangkuk nasi putih sejuk (untuk 2 orang makan- dileraikan )
  • Sedikit isi ayam (dipotong kecil)
  • 3 ulas bawang putih (diketuk dan dicincang)
  • 1-2 biji telur
  • Sedikit sayur campur (mix frozen vegetable)/ carrot (potong dadu)
  • Garam, serbuk perasa secukupnya
  • Sedikit serbuk lada putih
  • Bawang goreng dan daun bawang (hiasan)
  • Sedikit cili padi (dipotong kecil-kalau nak pedas)
  • Sedikit minyak 
Cara-cara:
  1. Panas sedikit minyak. Goreng telur seperti scramble egg (hancur-hancukan telur) sehingga masak. Angkat dan ketepikan seketika. 
  2. Kemudian panaskan sedikit minyak lagi, tumis bawang putih. Masukkan isi ayam dan goreng sehingga masak kekuningan. 
  3. Masukkan sayur campur, garam, serbuk perasa secukupnya. Masukkan sedikit serbuk lada putih. Gaul sekata.
  4. Selepas itu masukkan telur yang digoreng hancur tadi (macam scramble egg). 
  5. Masukkan nasi dan kacau sekata bersama telur dan bahan-bahan tadi. Kemudian boleh padam api dan diangkat.
  6. Hidangkan dalam pinggan bersama bawang goreng dan cili padi yang dipotong (kalau nak rasa nasi tu pedas-pedas sedikit). 


Kalau nak taburkan serbuk lada putih atas nasi goreng tu pun boleh juga. 

Selamat mencuba, nasi goreng simple, nasi goreng cina....=)


3 comments:

  1. menarik menarik ^^, tapi adik2 saya x mnat nasi goreng cina... so, x ley nak buat.. adeh

    ReplyDelete
  2. my doter suka la nasi color putih ni..hihihi.

    ReplyDelete
  3. nasi goreng simple je..klu tak letak carrot tu, jadi nasi goreng telur je..huhu

    ReplyDelete

NOTE:

Terima kasih kerana sudi singgah dan tinggalkan komen. Harap apajua kandungan dalam blog ini dapat memberi manfaat kepada pembaca semua. Happy reading, happy blogging!! Terima kasih...=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...