Followers

Thursday, December 26, 2013

Apabila Telatahnya Mengalahkan Orang Dewasa

Lama pulak tak update blog ni. Seminggu balik kampung, busy la sikit. Rindu pulak, bila lama tak melawat blog rakan-rakan. Tak pe la, bila dah ada masa..slowly Ida akan visit blog korang eh...=)

Haa....Okey la..Ini telatahnya si anak bujang Ida sorang ni, Afif. Sekarang ni mungkin peringkat umurnya untuk belajar benda-benda baru di sekelilingnya. Dia gemar meniru apa sahaja yang diperhatikannya. Bila dia tengok orang buat itu, dia nak buat. Bila dia tengok orang buat ini, dia nak buat jugak. hehehe..So, that why kita kene tunjukkan perlakuan yang baik-baik untuk mereka contohi. ceeewahh....

Antara gaya atau aksi yang suka ditirunya ialah bercakap dengan telefon. Adusss.....lucu pun ada bila tengok telatahnya. Mana taknya dia akan bercakap sorang-sorang siap gelak-gelak lagi macam orang dewasa pulak..hahaha..




Tapi, kita sebagai ibubapa kena la awasi anak-anak kita. Takot nanti dia main tekan-tekan, habis ter'dial' nombor telefon dalam contact list telefon tu pulak. Pernah terjadi kat Afif ni. Dia main tekan-tekan then, entah macam mana atoknya kat kampung call back, tanya kenapa telefon tadi. Duk hello,hello..tak de pulak orang jawab. Hmmm..Nasib baik number telefon atoknya. Kalau tak....habis lah..huhu..

Mungkin kanak-kanak lain pun pernah membuat benda yang sama seperti ni kan.  Seronok melayan kereneh dorang, tapi bila time dia sepah-sepahkan barang mainan..fuhh..penat nak mengemas semula. Biarlah kanak-kanak tengah nak membesar katakan =)








6 comments:

  1. ambui kecik2 da pndai gayut ngn gf er ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la...knk2 zmn skrg...tp ni bkn gyut dgn gf la TB..huhu..=)

      Delete
  2. emm..sama cam anak dara saya..dia call ayah dia pastu memceceh ntah apa2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...kalau la kita fhm apa yg dorg ckp tu kan bgus...=)

      Delete
  3. betul tu kak . Bdk-2 cepat belajar , otak diorang tu suci lagi . Sebab tu before kita nk buat apa-2 or nk cakap apa-2 depan diorang , better kita fikir dulu . :D

    ReplyDelete

NOTE:

Terima kasih kerana sudi singgah dan tinggalkan komen. Harap apajua kandungan dalam blog ini dapat memberi manfaat kepada pembaca semua. Happy reading, happy blogging!! Terima kasih...=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...