Followers

Monday, December 1, 2014

Resepi: Petola Masak Lemak Putih

Bila masak petola masak lemak ni, teringat akan masakan mak. Dulu-dulu mak suka masak petola masak lemak putih macam ni. Hidangan yang simple, sayur lemak putih camni makan dengan nasi putih dan ikan goreng panas-panas. Sedapnya....;)


Sampai sekarang ni pun air tangan ibu takkan kita lupakan. Tapi, sekarang ni dah jadi isteri dan mak orang dah, kena la masak sendiri.hehe...

Okeh, jom kita masak petola plak hari ni.. Petola masak Lemak Putih.

Bahan-bahan: 
  • 2 biji petola manis (buang kulit kerasnya dan di potong serong) 
  • Santan dari 1/2 biji kelapa 
  • 2 ekor ikan selayang/kembung (rebus dan asingkan isi dan tulangnya) (tumbuk)
  • 3 ulas bawang merah (tumbuk/kisar)
  • 1 ulas bawang putih (tumbuk/kisar)
  • 1/2 sk lada hitam (tumbuk kasar)
  • 1 biji cili merah (potong serong)
  • 1 biji bawang besar (hiris) 
Cara-cara: 
  1. Tumbuk atau kisar bawang merah dan bawang putih. 
  2. Isi ikan seelok-eloknya ditumbuk, jika dikisar takut terlalu hancur. Boleh juga ditumbuk bersama lada hitam.
  3. Kemudian masukkan santan ke dalam periuk dan masukkan bahan-bahan tumbuk dan kisar tadi. 
  4. Kacau sehingga mendidih menggunakan api yang sederhana. 
  5. Selepas itu masukkan petola bersama hirisan bawang besar dan juga cili merah.
  6. Tambahkan garam, sedikit gula dan serbuk perasa secukupnya. 
  7. Biarkan petola masak layu dan boleh padamkan api. Jangan masak terlalu lama, nanti petola akan terlalu lembik.
  8. Siap dan sedia dihidangkan.



Selamat mencuba...=)

4 comments:

NOTE:

Terima kasih kerana sudi singgah dan tinggalkan komen. Harap apajua kandungan dalam blog ini dapat memberi manfaat kepada pembaca semua. Happy reading, happy blogging!! Terima kasih...=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...