Followers

Tuesday, December 2, 2014

Resepi Nasi Goreng Daging Merah Special

Daging masak merah sememangnya terkenal dengan ala-ala masakan thai. Daging masak merah sedap dan sesuai dimakan dengan nasi goreng mahupun dengan nasi putih sahaja. 


Nasi goreng daging merah ni juga merupakan salah satu menu nasi goreng kegemaran husband Ida. 

Bila makan kat kedai, rasa nasi goreng daging merah ni sedap sangat dan dagingnya pun kelihatan kemerah-merahan ala-ala pink sedikit. Mungkin ini la sebab ianya dipanggil daging masak merah. Nasi gorengnya simple dan dibiarkan kosong untuk dimakan bersama daging masak merah. 

Okay, bagi yang nak mencuba memasak resepi ini boleh rujuk sebagaimana di bawah ni.



Bahan-bahan:

Daging Merah
  • Sedikit daging (dihiris nipis, basuh bersih dan toskan)
  • Sedikit perwarna merah
  • Sedikit garam dan serbuk perasa
  • Sedikit air

Sos Sayuran Campur untuk Daging Merah
  • 1/2 inci halia (kisar/tumbuk)
  • 3 ulas bawang putih (kisar/tumbuk)
  • 1 batang serai (dihiris serong)
  • 4-5 sudu lada kering yang sudah dikisar
  • Sedikit sos tiram
  • 1 sudu sos ikan 
  • Sedikit tepung jagung (dibancuh dengan sedikit air)
  • 1 helai daun limau purut 
  • 2-3 batang kacang panjang (dipotong dalam 1-2 inci)
  • Sedikit putik jagung muda (dipotong serong)
  • Sedikit lobak merah (dipotong)
  • 1-2 cili merah (dipotong serong)
  • 1 labu bawang besar (dihiris membulat)
  • Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
  • Sedikit minyak (untuk menumis)
  • Hirisan tomato dan daun salad (hiasan)

Nasi Goreng
  • Nasi putih secukupnya (sejuk dan leraikan)
  • 1 biji telur
  • 2 sudu cili giling
  • 2 ulas bawang putih (tumbuk)
  • 3 ulas bawang merah (tumbuk)
  • Sedikit garam dan serbuk perasa secukupnya
  • Sedikit minyak (untuk menumis)
  • Bawang goreng (hiasan)

Cara-cara:

Penyediaan Daging dan Sos Sayuran Campur untuk Daging Merah
  1. Rebuskan daging dengan sedikit air dan masukkan perwarna merah, secubit garam dan serbuk perasa.
  2. Dengan menggunakan api yang sederhana, biarkan ia mendidih sehingga daging empuk. Lebihkan air rebusan daging. Ketepikan seketika.
  3. Selepas itu boleh la panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumiskan bawang putih, halia dan serai bersama cili giling sehingga naik bau.
  4. Kemudian masukkan air rebusan daging tadi bersama sos tiram, sos ikan, dan air bancuhan tepung jagung. 
  5. Masukkan juga daun limau purut, kacang, carrot, putik jagung, cili merah serta bawang besar. Kacau dan gaul sekata. 
  6. Selepas itu boleh la masukkan daging yang empuk direbus tadi, gaulkan bersama.
  7. Tambahkan garam, gula dan serbuk perasa secukupnya.
  8. Siap dan ketepikan seketika.



Penyediaan Nasi Goreng
  1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang merah dan bawang putih yang ditumbuk.
  2. Masukkan bersama cili giling. Kacau sehingga naik bau.
  3. Kemudian masukkan garam dan serbuk perasa secukupnya.
  4. Pecahkan telur dan gaul sekata.
  5. Selepas itu masukkan nasi yang dileraikan. Gaul sehingga sekata.
  6. Siap dan sedia dihidangkan bersama daging masak merah tadi.


Selamat mencuba!!


5 comments:

NOTE:

Terima kasih kerana sudi singgah dan tinggalkan komen. Harap apajua kandungan dalam blog ini dapat memberi manfaat kepada pembaca semua. Happy reading, happy blogging!! Terima kasih...=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...