Followers

Wednesday, September 17, 2014

Resepi Puding Trifle

Teringin nak makan puding trifle. So, ini adalah kali pertama Ida buat puding trifle. Sebelum ni pernah dengar nama je, tapi belum rasa lagi. 

Untuk pengetahuan bersama, trifle adalah hidangan pencuci mulut orang-orang Inggeris (English dessert) dibuat dari kastard, buah-buahan, kek span, jus buah-buahan atau jeli, dan juga krim . Bahan-bahan ini biasanya disusun dalam lapisan.

Haa...kemain lagi, asal hidangan ini dari western rupanya. Puding trifle yang Ida buat ni agak kurang menjadi memandangkan ini adalah kali pertama. Tapi still sedap..hehe..Biasalah 1st time cuba. 

1st time buat ni just masukkan dalam loyang. So, next time kene buat dalam bekas atau mangkuk kaca plak, baru cantik nampak layer-layer puding trifle ni.




Bahan-bahan (lapisan kek):

  • Swiss roll / kek gulung (secukupnya-bergantung pada bekas)

Bahan-bahan (Kastad dan buah-buahan)

  • 1 cawan tepung kastad 
  • 1/2 cawan gula 
  • 1 tin susu cair 
  • 1 1/2 cawan air/1 tin susu air (boleh goncang-goncangkan tin susu dengan air) 
  • 1 tin koktel (asingkan buah-buahan dan airnya) 

Bahan-bahan (Kristal Jelly) 

  • 10g serbuk Kristal Jelly 
  • 400ml air 
  • 1/2 cawan gula (atau secukup rasa) 

Bahan-bahan yang diperlukan

Cara-cara:

1. Lapisan pertama. Swiss roll dipotong-potong nipis lebih kurang 1cm. Masukkan ke dasar bekas yang digunakan. Kek mestilah menutupi setiap ruang dasar mangkuk. Tekan-tekan sehingga padat supaya lapisan puding nanti tak sampai ke dasar bekas.

Susun rapat-rapat swiss roll yang dipotong dan tekan-tekan supaya padat.

2.  Basahkan sedikit lapisan kek tadi dengan jus koktel untuk melembabkan lapisan kek dan supaya senang padat. Selepas itu boleh ketepikan.

3.  Untuk lapisan ke-2 (acuan kastad). Sebelum api dibuka, satukan tepung kastad, gula, susu cair, dan air dalam periuk. Kacau adunan tadi sehingga larut dan sebati (adunan tepung dah tak berketul-ketul). 

4.  Selepas itu baru masukkan letak atas dapur dan masak atas dengan api sederhana. Sentiasa kacau kerana adunan ni nanti cepat pekat dan keras. Kacau sehingga pekat dan likat. Bila dah nampak adunan ni meletup-letup, terus tutup api.

5.  Angkat dan tuangkan atas lapisan kek tadi dan ratakan sehingga menutupi keseluruhan kek.

6.  Susun atau taburkan buah atas puding kastard. Tekan-tekan sedikit ke dalam puding supaya bila letak jelly nanti, buah-buah tadi tak terapung.


7.  Untuk lapisan ke-3 (lapisan jelly). Masukkan Kristal jelly dan campurkan dengan 400ml air. Masak atas dapur. Kacau sehingga jelly hancur dan sebati. Boleh ikut instrution dibelakang kotak jelly. 


8.  Selepas itu, curahkan perlahan-lahan jelly ke atas lapisan kastard dan buah tadi dengan menggunakan sudu atau senduk. 


9.  Biarkan sejuk seketika kemudian masukkan ke dalam peti sejuk.

10.  Sedia dihidangkan.


Tips:

*Kristal jelly boleh juga digantikan dengan menggunakan agar-agar.
*Fruit cocktail juga boleh digantikan dengan buah-buahan segar. 


4 comments:

  1. fav kami anak branak ni..sedap..:)

    ReplyDelete
  2. alergik betul bila nampak resepi ni..nak cuba jugak..thx for sharing

    ReplyDelete
  3. cuba dulu...baru tahu..semangat memasak sentiasa berkobar-kobar..=)

    ReplyDelete

NOTE:

Terima kasih kerana sudi singgah dan tinggalkan komen. Harap apajua kandungan dalam blog ini dapat memberi manfaat kepada pembaca semua. Happy reading, happy blogging!! Terima kasih...=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...