Ini la sup tulang versi Ida cook style sempoi. hehee...Trend sup tulang yang Ida masak ni ala-ala sup daging kat Ani Sup Utara, restoran favorite kami time teringin nak makan sup. Tapi yang sup yang Ida buat ni rasa dia mungkin agak-agak sama tapi tak serupa la. :)
Bahan-bahan:
- 1kg tulang lembu
- 3 ulas bawang merah - dimayang halus
- ulas bawang putih - dimayang halus
- 3 inch halia diketuk
- 1 sup bunjut
- 1/2 sudu besar lada hitam - ditumbuk
- 2 biji ubi kentang
- Sedikit lobak merah
- 3-4 biji cili merah
- Limau nipis
- Garam dan gula secukupnya
- Bawang goreng dan daun sup
- Secukup rasa
- Air
- Bahan tumis: 5 kuntum bunga cengkih, 3 biji buah pelaga, 1 btg kulit kayu manis dan 1 kuntum bunga lawang
Cara-cara:
- Bersihkan tulang dan masukkan kedalam periuk bersama air. Rebus sehingga empuk dengan api yang sederhana.
- Sementara menunggu empuk, masukkan rempah sup bunjut, lada hitam dan halia. Tambah air untuk kuah yang mencukupi.
- Masukkan ubi kentang dan lobak merah.
- Sementara itu, tumis semua bahan untuk tumis dalam kuali berasingan sehingga naik bau. Masukkan tumisan tadi dalam rebusan tulang.
- Masukkan garam, secukup rasa, sedikit gula. Setelah ubi kentang empuk boleh la padamkan api.
- tabur bawang goreng dan daun sup. Sedia di makan.
No comments:
Post a Comment
NOTE:
Terima kasih kerana sudi singgah dan tinggalkan komen. Harap apajua kandungan dalam blog ini dapat memberi manfaat kepada pembaca semua. Happy reading, happy blogging!! Terima kasih...=)