Kerabu ikan bilis ni juga merupakan salah satu menu kegemaran seisi keluarga. Macam kerabu-kerabu yang sebelum ni jugak. Kalau makan nasi kat kedai-kedai seafood, normally mesti order tomyam+kerabu bilis+telur dadar, tak pun sup+kerabu bilis+telur dadar. Bila kat rumah husband request yang sama. So, Ida buatkan la. Nak cuba? Jom, follow resepi kerabu ikan bilis Ida..:)
Bahan-bahan:
- Segenggam ikan bilis (digoreng)
- 2-3 batang kacang panjang (hiris)
- 2 biji tomato - buang empulurnya n dihiris dadu
- 1-2 helai kubis putih-dihiris
- Sedikit hirisan bunga kantan - dihiris
- 1 btg serai - dihiris
- 1 biji bawang merah - dihiris
- 1/2 biji bawang besar - dihiris
- 3-4 biji cili padi merah - dihiris
- sedikit garam
- sedikit gula
- jus lemon / limau nipis/ limau kasturi
Cara-cara:
- Hiriskan semua bahan kerabu. Kemudian gaulkan semua bahan tersebut.
- Tambah garam, gula dan secukup rasa .
- Perahkan jus limau kasturi.
- Ikan bilis yang digoreng digaulkan panas-panas dengan bahan-bahan tadi.
- Dah siap! bleh la dihidang...Sedap makan panas-panas. "Krup-krup"..time ikan bilis ni rapuh.
*Kalau nak simpan, selalunya Ida akan asingkan ikan bilis dengan kerabu. sebab nanti ikan bilis jadi lembik dan tak rapuh.
No comments:
Post a Comment
NOTE:
Terima kasih kerana sudi singgah dan tinggalkan komen. Harap apajua kandungan dalam blog ini dapat memberi manfaat kepada pembaca semua. Happy reading, happy blogging!! Terima kasih...=)