Resepi sambal udang ni salah satu resepi berbuka puasa Ida 1 keluarga. Tapi lupa puasa yang ke berape entah. Baru nak update di tengah-tengah kesibukan ramadhan. Ok jom layan resepi Ida.
Bahan-bahan:
- Udang (200-300gm) saiz terpulang
- 1-3 keping petai - di kopek
- 4-5 ulas bawang merah kecil
- 2 ulas bawang putih
- 6-7 sudu besar cili kering mesin - bubuh lebih kalau nak lebih sambal/kuah
- sedikit asam jawa
- sedikit halia
- 1 biji bawang besar - hiris
- Garam
- gula
- Secukup rasa
Cara-cara:
- Bawang, halia dan cili kering di blend. Panaskan minyak & tumis bahan blend tadi sehingga wangi.
- Masukkan air asam jawa. Biarkan mendidih.
- Masukkan udang, masak sekejap sehingga berwarna merah.
- Masukkan petai, bawang besar, garam dan gula secukup rasa.
- Masak dan sedia di hidang.
*Sedap makan dengan nasi panas-panas...fuhhh...berselera.
No comments:
Post a Comment
NOTE:
Terima kasih kerana sudi singgah dan tinggalkan komen. Harap apajua kandungan dalam blog ini dapat memberi manfaat kepada pembaca semua. Happy reading, happy blogging!! Terima kasih...=)