Kari memang masakan yang popular di Malaysia ni kan. Menu kari ni menu wajib kat restoran-restoran mamak. Sape-sape yang pernah makan kat restoran mamak ni memang dapat bayangkan rasa kari ni. Kali ni Ida akan selongkar resepi kari ayam. Pernah tengok dulu-dulu mak Ida buat. Resepi turun temurun neh..:p
Bahan-bahan:
- 1/2 ekor ayam
- 3 ulas bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- 1/2 inch halia
- 1/2 inch lengkuas
- 1/2 inch kunyit hidup
- 3 biji cili kering
- Sedikit bunga lawang, kayu manis, bunga cengkih
- 2 biji kentang dibelah 4@6
- 1/2 paket serbuk kari
- 4 cawan santan
- 1 dahan daun kari
- 1 keping asam keping (asam gelugor)
- Garam, gula dan secukup rasa
- Sedikit minyak utk menumis
Cara-cara:
- Potong dan bersihkan ayam. Toskan
- Panaskan sedikit minyak untuk menumis bawang kecil, bawang putih, cili kering, kunyit, halia dan lengkuas yang telah di blendkan terlebih dahulu.
- Tumis sekali dengan daun kari, bunga lawang, kayu manis, bunga cengkih.
- Masukkan serbuk kari yang dibancuh dengan sedikit air dan kacau sehingga naik bau dan biar kan ia 'pecah minyak'.
- Selepas itu, masukkan ayam dan santan. Biarkan mendidih seketika.
- Masukkan ubi kentang, garam, gula, secukup rasa dan asam keping. Kacau sebati.
- Bila dah mendidih boleh la kecilkan api dan tutup periuk, biar 10 minit supaya ayam dan ubi kentang betul-betul empuk.
- Bila dah masak angkat dan boleh dihidangkan.
* Dulu tengok mak gunakan serbuk kari cap orang terbang. Sekarang Ida gunakan serbuk kari Adabi sebab susah nak cari dah serbuk kari cap orang terbang tuh...hihi...
No comments:
Post a Comment
NOTE:
Terima kasih kerana sudi singgah dan tinggalkan komen. Harap apajua kandungan dalam blog ini dapat memberi manfaat kepada pembaca semua. Happy reading, happy blogging!! Terima kasih...=)