Salam...
Bertemu lagi yer..:p Kali ni Ida nak share salah satu kerabu timun. Resepi ni dari mak ida. Teringat air tangan mak pulak. Sedap..hehe...
Bahan-bahan
- 2 ekor ikan selayang ( boleh je guna ikan ape2 pun)
- 2 batang timun
- 3 ulas bawang merah besar
- 5-7 biji lada hitam
- 1 biji lada merah
- 1/2 cawan santan
- sedikit garam
- gula secukup rasa
Cara-cara:
- Ikan direbus dan diasingkan isi dengan tulangnya.
- Tumbuk 2 ulas bawang merah dan lada hitam sehingga lumat. Lebihan bawang boleh dihiris bulat kasar-kasar.
- Kemudian masukkan garam dan gula.
- Masukkan ikan yang telah diasingkan tulang dan tumbuk sehingga semuanya sebati.
- Timun dicincang atau potong dadu kecil-kecil.
- Gaulkan bahan yang ditumbuk tadi bersama timun dan juga bawang yang dihiris kasar tadi serta lada yang dipotong.
- Tambahkan sedikit santan. (Jangan terlalu banyak, sebab nanti terlalu berair)
- Dah siap. Sedia dihidang.
* Nak sedap ikan tu boleh juga dibakar selain direbus.
* Kalau tak nak guna santan mentah, santan tu dimasak seketika dengan api yg sederhana. Mak ida, selalu masak dahulu santan tu. hehe...
No comments:
Post a Comment
NOTE:
Terima kasih kerana sudi singgah dan tinggalkan komen. Harap apajua kandungan dalam blog ini dapat memberi manfaat kepada pembaca semua. Happy reading, happy blogging!! Terima kasih...=)