Sempat juga nak upload resepi bihun sup ni. Sebenarnya resepi ni lebih kurang sama dengan resepi nasi air/nasi sup yang Ida buat tu, cuma resepi bihun sup ni ada sket yang Ida tambah bahan-bahannya. Jom tengok resepinya.
Bahan-bahan: ( 2 orang )
- Bihun (diremdam seketika dengan serbuk kunyit/pewarna-kalau nak warna kuning)
- 2 ketul ayam (bahagian dada)
- 3 ulas bawang merah (ditumbuk)
- 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
- Seinci halia (ditumbuk)
- 1 batang kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 3 kuntum bunga cengkih
- 1 rempah sup
- 1 sudu Rempah kurma
- Garam, gula dan serbuk secukup rasa maggi secukupnya
- 6 biji cili padi
- 1 biji limau nipis (dibelah)
- Kicap pekat manis
- Sedikit sawi/taugeh
- Daun bawang/daun sup dipotong halus
- Bawang goreng
- Minyak untuk menumis
- Air
Cara-cara:
- Panaskan minyak dalam periuk, tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk tadi bersama kulit kayu manis, bunga lawang & bunga cengkih sehingga naik bau dan perang sedikit.
- Masukkan ayam dan gaulkan seketika, kemudian masukkan air secukupnya. Biarkan sehingga mendidih.
- Kemudian, masukkan rempah sup dan rempah kurma. Kacau lagi.
- Masukkan garam, gula dan secukup rasa maggi secukupnya, kacau dan biarkan mendidih.
- Setelah masak, keluarkan ayam tadi dan biarkan sejuk untuk disiat-siatkan isinya.
- Sementara itu sawi, taugeh boleh la di celur atau diremdam dalam air panas seketika dan toskan.
- Untuk sambal kicapnya pula, tumbuk cili padi, seulas bawang merah & seulas bawang putih. Kemudian, masukkan kicap pekat manis dan jus limau nipis
- Setelah siap, bihun sedia dihidang dalam mangkuk dan dimasukkan sekali dengan taugeh, sawi dan isi ayam. Taburkan daun bawang, daun sup dan bawang goreng di atasnya.
- Siap. Sedia dimakan panas-panas. Boleh makan dengan sambal kicap tadi.
No comments:
Post a Comment
NOTE:
Terima kasih kerana sudi singgah dan tinggalkan komen. Harap apajua kandungan dalam blog ini dapat memberi manfaat kepada pembaca semua. Happy reading, happy blogging!! Terima kasih...=)