Salam,
Kali ni Ida nak share resepi ikan pari ni. Kalau dulu mak selalu masak time bulan-bulan puasa. (Mungkin bulan puasa, juadahnya pun special juga la.hehe...) Kali ni nak try masak. Teruja nak masak, sebab suami katanya tak pernah makan lagi ikan pari salai masak lemak ni.
Bahan Bahan (2 orang makan):
- Ikan pari 1 ekor (dipotong)
- 2 ulas bawang merah (dikisar)
- 4 ulas bawang putih (dikisar)
- 1 inci kunyit (dikisar)
- 1inci halia (dikisar)
- 3 biji cili padi (dikisar) - terpulang kalau nak pedas boleh tambah
- 2 cawan santan kelapa
- air secukupnya
- 1 batang serai (dititik)
- Asam Keping
- 3 tangkai daun kesum
- Garam dan serbuk perasa
Cara-cara :
- Salai ikan pari dan ketepikan dahulu.
- Dengan api yang perlahan masukkan bahan blender tadi ke dalam periuk.
- Kemudian, masukkan serai dan kacau perlahan-lahan.
- Biarkan seketika, masukkan santan dan kacau supaya sebati.
- Masukkan air untuk kuah yang secukupnya dan masukkan juga asam keping.
- Kacau lagi dan masukan daun kesum.
- Biarkan mendidih seketika, kemudian masukkan ikan pari yang telah disalai tadi
- Tambahkan sedikit garam dan secukup rasa.
- Siap dan sedia dihidang.
Nampaknya Sedap
ReplyDeleteTerima kasih atasa recipenya :)
Salai tu maksud nya ikan nya di apain ? Di rendam apa di goreng balas ya
ReplyDeletesalai tu di goreng tanpa minyak (bakar)
Deleteterimakasih untk resepi simple tpi mantap👍👍👍
ReplyDelete