Brokoli merupakan salah satu sayuran hijau yang terdapat dalam keluarga kubis. Ianya boleh direbus, dikukus mahupun dimakan mentah. Sedap!!
Tahu tak?? Brokoli adalah sejenis sayur yang kaya dengan vitamin C dan juga serat pemakanan. Ada sumber yang menyatakan brokoli mengadungi pelbagai nutrisi dengan ciri-ciri yang boleh melawan kanser.
Hmm..tinggi betul khasiat brokoli ni. Selepas ini, boleh la kita jadikan brokoli sebagai sayuran kegemaran dan bagi penggemar-penggemar sayur-sayuran pula, bolehlah menambah sayur brokoli sebagai salah satu hidangan vegetarian kita.
Namun cara memasak juga boleh mempengaruhi khasiat yang terkandung dalam brokoli. Bagi memperolehi khasiat yang tinggi, brokoli boleh la dimakan mentah setelah dibasuh bersih samada menjadikan brokoli sebagai vegetable salad atau pun dijadikan sebagai ulam sahaja.
Apa yang pasti menggoreng juga tidak menjadi kesalahan dalam penyediaan brokoli ini, yang penting kita perlu menggoreng sekejap sahaja bagi mengekalkan khasiat yang terdapat dalam brokoli ini.
Nak tahu salah satu resepi brokoli boleh la tengok seperti yang Ida masak di bawah ni. Semoga dengan resepi ini ianya boleh menambah idea memasak korang...